Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul proiectelor europene, „rezervat” în privința agenției de investiții în spitale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 iunie 2022

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş se declară„ rezervat” în ceea ce priveşte succesul pe care România poate să-l înregistreze în ceea ce priveşte construcţia de spitale regionale din bani europeni, relatează News.ro.

Oficialul este de părere că autorităţile locale trebuia să se ocupe de aceste proiecte şi nu o agenţie de la nivelul Ministerului Sănătăţii.

„Soluţia corectă, nu mă feresc să spun acest lucru, ar fi ca autorităţile locale să-şi preia soarta în mâini şi să ne uităm cum putem să folosim aceşti bani pentru oameni . (…) Să nu ratăm această oportunitate istorică doar de dragul unor mecanisme funcţionale gândite pentru funcţionari”, spune Marcel Boloş.

Întrebat duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, când crede că va fi turnată fundaţia primului spital regional, ministrul Proiectelor Europene ,Marcel Bolos, a răspuns: „Foarte greu de spus”.

„Din punctul meu de vedere, până când se operaţionalizează noua Agenţie care va implementa infrastructura spitalicească din cadrul Ministerului Sănătăţii… vedeţi, aici e o chestiune foarte… nici nu ştiu cum să o definesc şi să o denumesc, pentru că aceste infrastructuri sunt la autorităţile locale. Nu înţeleg de ce  avem nevoie de o astfel de entitate care să rezolve o problemă pe care foarte bine şi-o rezolvă autoritatea locală şi centralizăm toate aceste infrastructuri spitaliceşti la nivel de Ministerul Sănătăţii şi nu le lăsăm pentru primării să-şi implementeze proiectele, ca să le avem implementate. Eu cred că mai importanţi sunt oamenii”, a declarat Marcel Boloş, la Prima Tv.
Întrebat dacă le-a transmis celor de la Ministerul Sănătăţii acest punct de vedere, ministrul a răspuns: „Este opinia mea personală, dar nu mă feresc să o spun pentru că mie mi se pare că cel mai firesc lucru este ca autoritatea locală şi primăria care are în administrare şi gestionare infrastructura să îşi rezolve problema şi să punem pe primul plan pacientul, omul”, a afirmat Boloș.

„CNAIR” pentru spitale

În ședința de joi, 2 iunie, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, o instituția care va avea în atribuții derularea procedurilor de achiziție privind construcția de spitale.

„Astăzi, prin Ordonanţă de urgenţă, operaţionalizăm Agenţia specializată să gestioneze investiţiile în domeniul sănătăţii. Este o ordonanţă de urgenţă prin care realizăm practic, punerea în funcţiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR, şi aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fără TVA, pentru investiţii şi reforme în sistemul medical”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern.

La această oră, autoritățile au reușit să adune finanțare pentru trei spitale regionale Cluj, Iași și Craiova. Dacă pentru primele două, după doi ani de tergiversări, Ministerul Sănătății a reușit să încheie contractele pentru proiectare, nu același lucru se poate spune despre unitatea care ar urma să fie construită în Bănie.

Lansată în aprilie 2020, în urmă cu aproape doi ani, licitația pentru realizarea proiectului tehnic necesar construirii Spitalului Regional din Craiova, se află abia în stadiul în care au fost selectate firmele candidate.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/ministrul-proiectelor-europene-rezervat-in-privinta-agentiei-de-investitii-in-spitale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/ministrul-proiectelor-europene-rezervat-in-privinta-agentiei-de-investitii-in-spitale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 48218 additional Information to that Topic: mainnews.ro/ministrul-proiectelor-europene-rezervat-in-privinta-agentiei-de-investitii-in-spitale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW