Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Mediului: Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a fost vineri într-o vizită în teren la pădurea Dobrovăț după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini care sugerau că în zona Iașului au loc defrișări masive de copaci. 

Vizita ministrului Mediului vine și în contextul în care Avocatul Poporului a cerut oprirea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență și a proiectului de lege depus recent în Parlament în acest sens. Costel Alexe și-a exprimat deja opinia că se opune acestei propuneri.

Referitor la imaginile apărute în spațiul public,

„Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din pădurea Dobrovăţ. La fel, imagini de anul trecut, din Munţii Apuseni. Poienile şi zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrişate din pădurea Dobrovăţ. Zone nou împădurite, în care puieţii nu au apucat să înverzească, sunt prezentate ca zone defrişate. O campanie bine focusată de dezinformare şi propagare de atacuri la persoană, zeci de ştiri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Ministrul Mediului a mai adăugat că pe reţelele de socializare sunt postări şi „zeci de plătite de partide politice şi publicaţii de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alţii după imagine şi capital politic”.

„‘Specialiştii’ în propagandă şi dezinformare au folosit până şi poze din parcuri din SUA drept defrişări din România”, a mai afirmat ministrul Costel Alexe.

Costel Alexe a mai precizat că planul după care se fac tăierile de lemn din Dobrovăţ este aprobat  în 2019 de fostul ministrul Deneş.

„Fără a politiza sau face judecăţi de valoare, strict legal şi pe procedură, în realitate amenajamentul silvic şi planul după care s-au executat şi se execută tăierile din Pădurea Dobrovăţ este aprobat şi semnat de ministrul Deneş, în 2019, iar intervenţiile succesive între 2007 şi 2020 s-au atribuit în urma unor licitaţii publice. Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind ‘pădurea Dobrovăţ rasă de Alexe în două zile’, reprezintă în fapt intervenţii pe suprafaţa a 3,5 hectare, dintr-un aproximativ 10.000 de hectare. Aşa cum am discutat şi stabilit şi în luna februarie, când am vizitat zona, am convenit că pe lungimea drumului naţional se va constitui o banda de protecţie, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenţii în arboretul matur, ci numai în seminţişul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură. Am promis şi îmi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stoparea tăierilor ilegale şi respectarea cadrului legal în domeniul silvic”, a declarat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Ministrul Costel Alexe a mai spus că a adus modificări importante asupra Codului silvic pentru a înăspri pedepsele şi a descuraja tăierile ilegale

„Mă refer la includerea în ordonanţa de urgenţă militară a prezenţei gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am adus modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele şi a descuraja tăierile ilegale, suspendăm autorizaţia celor care taie ilegal, am intensificat controalele în pădure, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice, în curând vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe maşini, fotografii la transporturi, vom monitoriza lemnul din pădure până la procesator. Sunt măsuri concrete care încep deja să producă efecte, să dea roade prin scăderea tăierilor şi transporturilor ilegale. Vreau să îi asigur pe toţi românii că sunt foarte preocupat şi mă interesează soarta pădurilor României şi îmi dedic cu bună credinţă toată activitatea pentru a asigura respectarea legilor şi exploatarea durabilă şi sustenabilă a acestei bogăţii naturale”, a mai declarat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Înființarea unui parchet specializat pe cercetarea infracțiunilor de mediu a fost un nou motiv de dispută între membrii Consiliului Superior al Magistraturii. În vreme ce unii s-au arătat în favoarea proiectului, alții au spus că el nu este necesar în această formă, iar unul dintre membrii forului a făcut, chiar, aluzie la populism. Proiectul a fost depus de USR, iar CSM trebuia să dea avizul consultativ. În paralel, o altă informație importantă a ținut agenda ultimelor zile, când vine vorba despre defrișările ilegale, o problemă veche, pe care România nu a reușit să o controleze: Avocatul Poporului cere Ministerului de Interne (MAI) să interzică tăierile de lemne pe timpul stării de urgență. Citește aici mai multe detalii.

sursa foto: proalba.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *