Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul justiției i-a scris omologului din Italia pe tema infractorilor fugari

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 3 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, i-a transmis o scrisoare omologului său italian, Carlo Nordio, în care a cerut identificarea unor soluții, pentru ca hotărârile judecătorești pronunțate de instanțele române să fie efectiv puse în executare.

O țară remarcabilă pentru frumusețile sale naturale și arhitecturale, Italia a devenit în ultimii ani un adevărat paradis pentru marii infractori condamnați la închisoare în România. Beneficiind de legislația laxă din Cizma, zeci de astfel de persoane și-au găsit acolo refugiul, departe de procurorii români.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, fostul acționar al clubului Dinamo, Dragoș Săvulescu, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene și Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, sunt doar câțiva dintre infractorii care se sustrag de pușcărie în Italia.

Cel mai recent pe această listă este Darius Vâlcov. Fostul „strateg” al PSD a fost condamnat marți, 3 mai, la 6 ani de închisoare în „dosarul tablourilor”, însă s-ar fi mutat la Milano încă de anul trecut.

Predoiu i-a scris ministrului italian al justiției

Ministerul Justiției susține că depune eforturi pentru a convinge autoritățile italiene să găsească soluții pentru punerea în executare a mandatelor europene de arestare, însă deocamdată rezultatele lipsesc.

„Într-un efort constant de îmbunătățire a cooperării cu autoritățile italiene, Ministerul Justiției și-a exprimat fără echivoc disponibilitatea și a solicitat un dialog constructiv, în vederea identificării unor soluții, pentru ca hotărârile judecătorești pronunțate de instanțele române să fie efectiv puse în executare. Aceste aspecte au fost comunicate în mod repetat Ministerului Justiției al Republicii Italiene. Recent, a fost transmisă ministrului Justiției al Republicii Italiene o scrisoare prin care au fost reiterate cele de mai sus, cu intenția inițierii unor discuții bilaterale care să ducă la deblocarea soluționării acestor cazuri, în spiritul bunei colaborări și a consolidării relațiilor bilaterale în domeniul Justiției. Nu putem permite niciun moment lezarea încrederii, respectului reciproc și bunei cooperării între”, a transmis ministerul justiției într-un comunicat.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii