Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul justiției, după ce o instanță din Grecia a respins extrădarea lui Sorin Oprescu: Am ridicat în Consiliul JAI problema cooperării judiciare între statele membre UE

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 21 iulie 2022

După ce Curtea de Apel din Atena a decis să respingă cererea de extrădare formulată de România pentru Sorin Oprescu, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a ținut să evidențieze faptul că a ridicat la nivel european problema cooperării între statele membre UE în astfel de situații.

„Ministerul Justiției respectă independența judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfășurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între statele membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnați penal definitiv pentru fapte de corupție în România găsesc „portițe legale” în legislația străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele state membre ale UE. (…) E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor, unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române. ”, a declarat ministrul justiției.

Totodată, Cătălin Predoiu a reamintit faptul că a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care sustragerea de pedeapsa la închisoare ar urma să fie asimilată infracțiunii de evadare, pedepsită de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

„Ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de ‘lege pentru fugari’, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent. Instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii”, a subliniat Cătălin Predoiu.

Condamnat definitiv la închisoare, Oprescu se află în libertate

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei condamnat la închisoare în România și prins în Grecia, nu va fi extrădat în țară, unde are de ispășit zece ani și opt luni de închisoare. Curtea de Apel din Atena a respins joi, 21 iulie, cererea României de extrădare a fostului edil, potrivit Digi24.

Sorin Oprescu se află acum în libertate, după ce la sfârșitul lunii mai a plătit o cauțiune de 5.000 de euro.

Conform Antena3, magistrații eleni consideră că Sorin Oprescu nu va avea parte de condiții decente în închisorile din România, dacă va fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă (diabet şi alte boli asociate). Decizia judecătorilor greci nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com