Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției, despre situația SIIJ: Lucrurile nu pot rămâne așa cum sunt acum/ Măsurile anunțate

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 5 noiembrie 2019 Etichete: ,

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că situația Secției speciale nu poate rămâne așa cum este în momentul de față, menționând că liberalii vor merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege.

„Vom merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă în Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație. Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar, pe bază de studiu, să vedem despre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament și așteptăm o reacție responsabilă din partea Parlamentului. În cadrul fostei majorități devenită minoritate, s-au mai schimbat mințile în ultima perioadă și eu sunt încrezător că vom găsi un răspuns rațional în Parlament”, a declarat, marți, noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, după ce a preluat mandatul.

Predoiu, despre numirea viitorilor șefi de parchete

Predoiu le-a transmis un mesaj tuturor procurorilor, să ia în considerare înscrierea în procesul de selecție al viitorilor șefi de parchete, precizând că „dacă ești bântuit de acest spirit al dreptății, ești obligat să iei în considerare măcar să te înscrii”

„Nu voi face un anunţ astăzi (despre numirea viitorilor şefi de parchete -n.r.), eu încă nu am preluat propriu zis activitatea ministerului, acum urmează să am o şedinţă cu doamna Birchall destul de lungă, poate 2-3 ore, în care vom lua dosar cu dosar al ministerului şi vom discuta în ce stadiu sunt lucrările. Sigur că va fi un proces care va fi transparent, va fi bazat pe meritocraţie, va fi un proces care să dea încredere publicului că vom face o alegere bazată pe evaluare, pe experienţă şi eu vreau să profit de această ocazie să adresez un mesaj procurorilor să privească foarte serios şi responsabil acest proces de selecţie.

Se aleg şefii Ministerului Public, se aleg liderii lor profesionali şi de management, se alege fruntea Ministerului Public în următoarele luni. Cred că fiecare procuror care se simte capabil să ducă această misiune înainte, să aducă progres la buna organizare să se înscrie. Nu este doar o opţiune, nu este doar un drept, eu îi rog să o privească şi ca pe o obligaţie. Dacă eşti bine pregătit, dacă îţi pasă de cetăţeni, dacă îţi pasă de lege, dacă aşa cum spuneam anterior, eşti bântuit de acest spirit al dreptăţii, eşti obligat să iei în considerare măcar să te înscrii. (…) Mesajul meu către toată lumea: în raniţa oricărui om de valoare stă bastonul de şef, procuror, la nivelurile la care vor fi organizate concursurile”, a declarat Cătălin Predoiu, după preluarea mandatului.

Predoiu: Pensionarea anticipată a magistraților trebuie amânată

Noul ministru al Justiției a mai precizat că pensionarea anticipată a magistraților trebuie amânată, fiindcă cei care ar suferi dacă România rămâne fără magistrați ar fi cetățenii.

„Avem această urgenţă legată de schema de pensionare a magistraţilor, o ştie toată lumea, toată lumea e de acord, am primit semnale şi de la judecători şi de la procurori că aici trebuie intervenit, că nu este pentru moment fezabil să aplicăm această schemă în sensul că o să rămânem fără judecători şi procurori şi ar suferi cetăţenii, pentru că s-ar prelungi dosarele, anchetele ar trena şi aşa mai departe. Amintesc că există în Parlament un proiect de lege , o iniţiativă legislativă a Partidului Naţional Liberal de a proroga, adică de a amâna această pensionare, există şi OUG adoptată de Guvern care e de asemenea în Parlament. Deci asta este soluţia. Cei de la USR vor în esenţă acelaşi lucru, adică să nu intre în vigoare acum”, a completat Predoiu.

Ministrul Justiție, despre blocajul CSM: Ana Birchall a avut o poziție bună pe acest subiect

Referitor la blocajul CSM privind numirea Adinei Florea la șefia SIIJ, Predoiu a declarat că Ana Birchall a avut o poziție bună pe acest subiect.

„Voi studia problema, nu vreau să dau un răspuns superficial ( cum va vota în plenul CSM -n.r.), dar aşa, la prima vedere, nu am de ce să o critic pe doamna Birchall. Nu vreau să angajez poziţia ministerului acum aici , fără a studia toate dosarele. Ce s-a văzut de la nivelul meu de deputat în Parlament, cred că ministerul a avut o poziţie bună. Cu doamna Savonea, m-am întâlnit o dată sau de două ori în Parlament, eram la aceeaşi masă la Comisia Juridică, nu am colaborat, nu o cunosc nici din medii profesionale. Eu sunt foarte atent la ceea ce se întâmplă. Dacă Parlamentul nu va dezamăgi în ceea ce priveşte răspunsul raţional pe proiectele de lege pe care sistemul judiciar le aşteaptă , pe care cetăţenii le aşteaptă , atunci nici dânşii nu vor avea dezamăgirea că abandonăm lucruri în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu, după preluarea mandatului.

Cătălin Predoiu a mai fost ministru al Justiției în perioada 2008-2012 și a mai ocupat funcția de ministru interimar al MAE.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com