Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției a cerut ca Legea avertizorilor de integritate să fie retrimisă la Comisia juridică

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a cerut marți, 4 octombrie, în plenul Camerei Deputaților, ca proiectul care transpune Directiva europeană legată de protecția avertizorilor de integritate să fie retrimis la Comisia juridică, pentru a putea fi introduse observațiile și recomandările Comisiei Europene.

Reprezentanţii Comisiei au formulat o serie de observaţii referitoare a textul proiectului de lege, observaţii care au vizat atât soluţiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât şi soluţii preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuţiilor PNRR)”, a transmis ministrul Justiției, într-o scrisoare citită în plenul Camerei Deputaților și citată de Agerpres.

Reprezentanții Comisiei Europene au formulat mai multe observații, iar una dintre ele vizează raportările sau dezvăluirile publice anonime. Concret, oficialii europeni cer ca legea să fie aplicată și în cazul raportărilor anonime, chiar dacă nu sunt dezvăluite datele de contact ale avertizorului sau calitatea persoanei care efectuează raportarea, așa cum prevede actualul proiect.

Recomandarea vizează necesitatea de a evita posibilitatea de a compromite anonimatul avertizorului de interes public”, a transmis Cătălin Predoiu.

Proiectul se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de marți, dar nu a mai intrat la vot. Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil proiectului de lege pe 21 septembrie.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: Comisia Europeană cere României să adopte Legea avertizorilor de integritate în următoarele două luni

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW