Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul german de Externe, la București: Republica Moldova nu este singură

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 15 iulie 2022

Republica Moldova „nu este singură”, a declarat, la București, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Ea se află vineri, 15 iulie, într-o vizită oficială în România, unde a participat la Conferinţa ministerială a Platformei de sprijin pentru R. Moldova, o iniţiativă ce aparține Germaniei, Franței și României.

Totodată, Baerbock a anunţat un grant suplimentar de până la 77 de milioane de euro pentru ţara vecină.

De altfel, și Bogdan Aurescu a subliniat că „bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă”.

„M-am bucurat că am putut iniţia această platformă alături de prietenii noştri din România şi Franţa, lucru care arată că Europa este puternică, în special în momente de criză”, a spus ea, citată de Agerpres.

La rândul său, ministrul român a explicat că lumea s-a schimbat radical de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu știm cât timp Ucraina și poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenței și dreptului lor suveran și legitim de a-și alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populației civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Vinița – un act inacceptabil, revoltător și o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional.

Știm – și vedem în fiecare zi – că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei. Și acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. Odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de provocări, cu o magnitudine amplificată, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați”, a declarat Aurescu.

De asemenea, el a felicitat Guvernul moldovean și pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, pentru eforturile neobosite, care au dus la acest rezultat istoric.

„Desigur, munca cea mai dificilă abia acum începe. Procesul integrării europene este bazat pe meritele proprii, pe rezultate consistente în materie de reforme, ceea ce necesită voință politică puternică și eforturi instituționale la toate nivelurile.

Actualul Guvern de la Chișinău este nu doar conștient de toate acestea, dar și capabil și angajat să avanseze în această direcție. Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova îi va reveni un rol substanțial în această direcție, contribuind la implementare unor reforme esențiale”, a mai adăugat liberalul.

Foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *