Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Interne, prima reacție în scandalul polițiștilor implicați în traficul de migranți / Predoiu vede dosarul de corupție din interiorul Poliției ca pe o reușită

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 5 iunie 2024 Etichete: , , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat marți, 4 iunie, că operaţiunea de destructurare a rețelei de trafic de migranți formate din foști și actuali angajați ai MAI, unii dintre ei cu funcții de conducere arată că există „toleranță zero la corupție”.

„Aș vrea să vă informez că această operațiune a fost inițiată de către Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne și se încadrează în politica mea și a Ministerului Afacerilor Interne de toleranță zero la corupție și de curățenie generală în toate structurile. Sigur că, mai departe, colegii de la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne au cooperat și au lucrat cu DGPI, cu instituțiile Parchetului, cu care, de altfel, colaborează foarte bine în mai multe dosare.”

Acest semnal este unul care să arate tuturor că nu facem rabat de la niciun fel de exigență față de integritatea în exercitarea funcțiilor publice”, a spus Cătălin Predoiu într-un comunicat de presă transmis de MAI.

Securizarea frontierelor terestre este o condiție esențială pentru aderarea României la Schengen. Traficul de migranți a fost de altfel motivul invocat de Austria pentru a bloca accesul țării noastre în spațiul de liberă circulație.

„În ultimul an, România a coborât, prin eforturile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Poliția Română și alte structuri DGA și DGPI, care colaborează cu alte structuri ale statului, cifra de migrație ilegală cu 73 la sută. În ultimul an, migrația ilegală la frontierele României a coborât cu 73 la sută. Este o performanță pe care ne sprijinim eforturile în dosarul Schengen”, a mai precizat Predoiu.

Percheziții ample în 6 județe și în Capitală

Aproape 70 de percheziții comune ale DNA și DIICOT au avut loc în dimineața zilei de marți, 4 iunie, în șase județe și în Capitală într-un dosar penal de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitare a şederii ilegale în România şi spălare de bani.

Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea, înființată de un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ar fi obţinut ilegal avize de muncă pentru migranți, dar în scopul real de a le facilita acestora trecerea către ţări din spaţiul Schengen, pentru 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh, dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan.

Parte dintre aceștia au părăsit România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

Pentru un aviz de muncă migranții ar fi plătit sume cuprinse între 500 și 1000 de euro, iar cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5000-6000 de euro pentru o persoană.

Potrivit procurorilor, un fost angajat al MAI ar fi pus bazele unui grup infracțional organizat, cu șapte firme (din care cinci au același domiciliu fiscal) la care ar fi aderat și alte societăți, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă), care ulterior pensionării a dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale prin intermediul unei firme înființată în scopul recrutării forței de muncă din străinătate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW