Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Cătălin Predoiu, despre pragul valoric pentru abuzul în serviciu: Sub acesta nu există un vid legislativ

By Ana Teșcan , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 martie 2023

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 30 martie, pentru Digi24, că stabilirea unui prag valoric pentru incriminarea abuzului în serviciu nu înseamnă o dispariție a sancțiunii, ci doar stabilește un prag între sancțiunea contravențională și răspunderea penală. Declarația ministrului de resort vine la o zi după ce Senatul a votat instituirea pragului valoric de 250.000 de lei până la care abuzul în serviciu nu mai e considerat infracțiune. În urma criticilor, ministerul Justiției a propus coborârea pragului la 9.000 de lei

„Sub acest prag nu există un vid legislativ, dimpotrivă, sub acest prag funcționează o contravenție foarte severă. Adică, fapta care nu are drept consecințe o pagubă care depășește pragul valoric este sancționată în forma contravenției cu amendă foarte dură, dacă este săvârșită cu intenție cu amendă de la 20.000 de lei de la 200.000 de lei, dacă este săvârșit din culpă cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 plus repararea prejudiciului, evident”, a explicat ministrul Justiției.

Predoiu apără introducerea unui prag la abuz în serviciu

Cătălin Predoiu a mai spus că Senatul nu avea cum să evite decizia judecătorilor constituționali, întrucât, în 2017, Curtea Constituțională stabilea că Parlamentul trebuie să modifice cuprinsul legii, în sensul că este necesară mențiunea cu privire la instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale.

„Senatul nu avea cum să evite decizia Curții Constituționale. Pentru că acolo nu mai vorbeam doar despre un proiect în dezbatere publică, cum era în faza ministerială, acolo vorbeam despre un proiect care trebuia adoptat, un proiect pe care trebuia dat un vot, pentru ca el să devină lege, mai departe, după adoptarea în Camera Deputaților (…) rescripția CCR este imperativă.
Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că Senatul a acționat firesc în includerea unui prag în lege”, a mai declarat Predoiu.

Ministrul Justiției a mai precizat că practica anterioară arată că absența unui astfel de prag valoric a condus la instabilitate în raporturile juridice.

„Într-adevăr, practica anterioară a arătat că foarte multe anchete finalizate cu trimitere în judecată, pe abuz în serviciu, au fost judecate de instanță și s-au tranșat într-un fel în care nu a fost foarte, hai să spunem, consonant cu acțiunea procurorilor, în sensul că foarte multe inculpări s-au terminat cu achitări, unele chiar pentru motivație în sensul că fapta nu există. Deci, au existat aceste controverse, această instabilitate, în anii precedenți care, probabil, a motivate decizia Curții”, a mai specificat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă: Liberalii susțin propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei de la care abuzul în serviciu este infracțiune

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii