Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, audiați în Senat în legătură cu situația din Orientul Mijlociu

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 15 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au fost  audiați miercuri în ședința comună a Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională pentru politică externă din Senat.

Cei doi miniștri din Guvernul Orban au fost audiați în legătură cu situația actuală din Orientul Mijlociu.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în urmă cu o săptămână că România susține un rol crescut al NATO în regiunea Orientului Mijlociu și în activitatea de combatere a terorismului.

Totodată, ministrul Apărării Naționale a anunțat că cei 14 militari români aflați în Irak au fost relocați în baze aliate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 9 ianuarie că interesele României nu au fost afectate de situația gravă de securitate din Orientul Mijlociu.

„În ultimele zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, care afectează în mod special stabilitatea din Irak şi din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice în beneficiul cetăţenilor. Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate. Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetăţenilor români, inclusiv securitatea militarilor noştri aflaţi în Irak”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Ludovic Orban a vorbit în cadrul unei întrevederi cu secretarul general al NATO, jens Stoltenberg, despre asumarea unor noi responsabilități a guvernului român la nivel internațional.

„Am demonstrat din momentul în care am devenit membru NATO că pentru noi este important să ne implicăm şi dacă NATO va considera că o prezenţă mai consolidată şi o implicare mai intensă în lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu sau în altă parte sunt importante, vom participa la această acţiune, decizie”, preciza premierul Ludovic Orban.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com