Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Miniștrii Apărării din statele NATO se reunesc la Bruxelles. Războiul din Ucraina, principala temă abordată

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 februarie 2023 Etichete: , , , ,

Miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), inclusiv ministrul român Angel Tîlvăr, se vor reuni marți și miercuri la Cartierul General din Bruxelles, unde vor discuta în principal despre invazia rusă din Ucraina și vor pregăti pachetul de decizii pentru Summitul NATO de la Vilnius, din vara acestui an.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis că reuniunea din 14 și 15 februarie vine în contextul în care Aliații trebuie să ia decizii „urgente” legate de livrarea unor „capabilități cheie” Ucrainei, înainte ca Rusia să preia inițiativa pe câmpul de luptă.

Stoltenberg a spus în conferința de presă de luni, premergătoare evenimentului, că „suntem într-o cursă a logisticii” și a punctat că „viteza salvează vieți”.

Pe masa miniștrilor Apărării din statele membre NATO se mai află teme precum creșterea capacității industriei de apărare sau refacerea stocurilor de armament/muniție, după pachetele de susținere militară acordate Ucrainei.

Alături de ministrul român al Apărării, la reuniunea de marți, unde se va discuta exclusiv despre războiul din Ucraina, va participa și șeful Armatei, generalul Daniel Petrescu.

Totodată, vor participa și miniștrii Apărării din Suedia, Finlanda, Ucraina, dar și Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene.

Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării se înscrie în calendarul curent și se va concentra, în principal, pe discutarea continuării sprijinului oferit Ucrainei și a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianței de la Madrid, din iunie 2022, și în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, care va avea loc în vara acestui an”, mai arată și MApN.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii