Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății intervine în scandalul dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: Nu există un grup de lucru legal constituit pentru a investiga raportarea deceselor de COVID. Actele emise de fostul ministru în ultimele 4 luni vor fi verificate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 19 aprilie 2021

Ministerul Sănătății transmite că va înființa, în cursul zilei de luni, un grup de lucru pentru a investiga raportarea deceselor de COVID-19 și îi cere lui Vlad Voiculescu să nu mai lanseze informații false în spațiul public. Florin Cîțu a cerut ca toate actele emise de fostul ministru al Sănătății și secretarii de stat din ultimele 4 luni să fie verificate.

Instituția a precizat că, în acest moment, nu există niciun grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătății, după ce fostul purtător de cuvânt al Guvernului condus de Dacian Cioloș, Liviu Iolu, a publicat un document ce prevede constituirea unui grup tehnic de lucru pentru verificarea modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2 încă din 12 aprilie.

În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu, ministrul interimar al sănătății, a solicitat secretarilor de stat și secretarului general al ministerului documentul de constituire al acestui grup de lucru și un raport al activității desfășurate. Atât secretarii de stat cât și secretarul general au comunicat în scris că nu dețin vreun document de constituire al acestui grup de lucru. Singurele elemente concrete menționate în aceste răspunsuri scrise cu privire la eventualitatea existenței acestui grup de lucru sunt reprezentate de o intenție de constituire și o mențiune despre organizarea unui astfel de grup. În același timp este evocată și o eventuală întâlnire despre care se menționează că nu a avut loc”, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Instituția îl contrazice pe fostul ministru Vlad Voiculescu și acuză că declarațiile acestuia ar dovedi că nu cunoaște legislația, atribuțiile ce revin funcției și procedurile administrative.

În conformitate cu legislația în vigoare, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucțiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii. Ministerul Sănătății solicită fostului ministrul Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament”, potrivit sursei citate.

Astfel, decizia semnată de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, document apărut în spațiul public, nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ, mai transmite Ministerul Sănătății.

Totuși, deși acestea sunt prevederile legislației in vigoare, domnia sa emite un astfel de document. De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru sa fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidențial, ipoteză acreditată în spațiul public, în condițiile în care o astfel de abordare este în contradicție cu principiile transparenței și comunicării instituționale susținute de Ministerul Sănătății”, a adăugat Ministerul Sănătății.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Fostul purtător de cuvânt al Guvernului condus de Dacian Cioloș publică un document ce atestă înființarea grupului de lucru invocat de Vlad Voiculescu, care ar fi investigat raportarea deceselor de COVID / Guvernul transmite că documentul nu este oficial

Explicațiile juridice transmise de MS

„Referitor la DECIZIA NR 578/12.04.2021 EMISĂ DE CĂTRE D-NA ANDREEA-ANAMARIA MOLDOVAN
TEMEI INVOCAT ÎN DECIZIE:
ART 57 ALIN. 1 DIN OUG 57/2019 –COD ADMINISTRATIV (1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ sau individual.
ART 59 ALIN. (1) ȘI (3) DIN OUG 57/2019 (1) În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulţi secretari de stat, potrivit actului normativ de înfiinţare, respectiv de organizare şi funcţionare a ministerului, după caz.
(3) Secretarii de stat şi subsecretarii de stat exercită atribuţiile stabilite prin actul normativ prevăzut la alin. (1), precum şi alte atribuţii delegate prin ordin al ministrului.
ART. 11 DIN HG NR. 144/2010 PRIVIND ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA MS
ART. 11 (1) În exercitarea atribuţiilor sale, ministrul sănătăţii poate constitui organisme consultative după cum urmează: comisiile de specialitate şi Comitetul naţional de vaccinologie. (2) Componenţa, atribuţiile, modul de organizare şi funcţionare ale comisiilor
consultative se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.

Decizia emisă de dna Andreea-Anamaria Moldovan, în calitatea sa de secretar de stat este un document intern și NU un ordin sau instrucţiune, act administrativ cu caracter normativ sau individual.

În exercitarea atribuțiilor delegate de ministru, în limitele expres menționate prin ordinul de delegare, secretarii de stat pot semna în numele și pentru ministru actele prevăzute la art. 7 alin. (4) din HG nr. 144/2010. Pe cale de consecință, emiterea decizei ca act administrativ depășeste limitele de competență, stabilite potrivit legii, pentru secretarii de stat, caz în care acest document nu poate fi asimilat unui act administrativ.

Față de aceste aspecte emiterea deciziei nu își găsește temeiul juridic în articolele de lege invocate în preambul ci reprezintă așa cum am menționat, un act de stabilire a unor masuri organizatorice de către un secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății. Întrucât decizia nu este un act administrativ aceasta nu are forță juridică, și pe cale de consecință este un document care nu produce efectele juridice de natura actelor ce pot emise de către miniștri.

În concluzie, apreciem că înființarea grupurilor de lucru la nivelul ministerului reprezintă atributul exclusiv al ministrului, componenţa, atribuţiile și modul de organizare ale acestora fiind stabilite prin ordin, conform legislației in vigoare”

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW