Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Muncii pregătește reglementarea activităţilor casnice. Raluca Turcan: Avem 39% din populaţie inactivă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 iulie 2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a întâlnit, marți cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor pentru a discuta mecanismul prin care activitățile casnice vor fi reglementate. 

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a declarat ministrul muncii.

Proiect asumat în PNRR

Acest proiect se regăsește în Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis spre aprobare Comisiei Europene, și ar urma să fie implementat treptat până în 2026.

Conform documentului transmis la Bruxelles, se estimează că 200.000 de persoane prestează astfel de activități, iar reforma propusă are în vedere pe lângă scoaterea din zona economiei gri și negre și asigurarea unei protecții sociale adecvate pentru aceste persoane.

Proiectul vizează instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice în baza unor tichete de muncă, cumpărate de utilizator și preschimbate ulterior în bani de către beneficiar, după reținerea contribuțiilor aferente, în acest fel persoana respectivă dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

Activitate casnică desfășurată va fi definită ca „munca realizată în folosul unei gospodării de
către un prestator casnic – persoană fizică, care are capacitate de muncă și care desfășoară
activități casnice la domiciliu sau într-o gospodărie în schimbul unei remunerații acordată
exclusiv sub formă de tichete de muncă”.

Plata prin tichete valorice de 15 lei

Tichetul de muncă va fi reglementat ca un bon valoric, cu regim special, destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic, cu o valoare nominală de 15 lei, care poate fi modificată pe parcurs prin hotărâre de guvern.

Acesta va putea putea fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în numerar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, neurmând să fie transferabile și ar putea fi utilizate numai de către prestatorul casnic. În actul normativ se preconizează reglementarea preschimbării tichetului de muncă în numerar în maximum 60 de zile de la data la care a fost prestată activitatea casnică.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *