Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Educației cere două miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru salarii și burse

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2023 Etichete: , ,

Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023 cu 2,17 miliarde de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în transparență de către minister joi, 19 octombrie. 

Astfel, ministerul condus de Ligia Deca solicită 1,15 milioane de lei „pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, cu plată în luna noiembrie”, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

De asemenea, pentru a acoperi costurile legate de bursele elevilor din învățământul preuniversitar pentru lunile septembrie și octombrie, cu termen de plată până la 15 noiembrie 2023, ministerul solicită 838,5 milioane de lei

A treia serie de cheltuieli pentru care se solicită bani de la fondul de rezervă se referă la cheltuielile cu bursele studenților. Pentru acestea, se cere suplimentarea bugetului ministerului cu 180,35 milioane de lei, „în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar, pentru primele două luni din anul universitar”.

Ministrul Educației cere 9 milioane de lei la rectificare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus, într-un interviu acordat Europa Liberă, că are nevoie de încă 9 miliarde de lei pentru a plăti salariile din învățământ și bursele de studii.

„Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 25 și 30% pentru tot personalul din învățământ. Aproape 9 miliarde, din care aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale”, a declarat Ligia Deca.

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 este de 32,5 miliarde de lei. Publicația specializată Edupedu arată că, raportat la PIB, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.

Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”, a spus Ligia Deca în luna decembrie a anului trecut.

Deca a mai precizat atunci că va solicita actualizarea alocărilor bugetare după adoptarea noilor legi ale educației. Guvernul nu a stabilit încă când va avea loc rectificarea bugetară.

În luna mai, profesorii au declanșat o grevă generală, fiind nemulțumiți de salariile pe care le primesc. Cadrele didactice nu au intrat la clase timp de trei săptămâni, motiv pentru care înscrierea la examenele naționale a fost decalată. La începutul lunii iunie, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență (OUG) care prevede că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi cel superior va primi de la 1 iunie majorări de câte 1.000 de lei brut, iar angajaţii de pe funcţii nedidactice vor avea o creştere de 400 de lei brut.

CITEȘTE ȘI: România needucată. 1 din 2 copii nu are loc într-o grădiniță 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii