Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Educației, amendat de CNCD pentru că a eliminat bursele pentru liceenii din rural


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat Ministerul Educației cu 10.000 lei pentru discriminare, după ce a fost eliminată bursa de ajutor social acordată elevilor de liceu din mediul rural, care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit unui comunicat de presă al instituției remis miercuri, 16 noiembrie. 

De asemenea, CNCD a stabilit un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare.

Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenți,
sancțiunea a fost stabilită cu 5 voturi pentru 3 împotrivă, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, necondiționată de venitul net lunar al familiei, a fost eliminată de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, obținut de Edupedu.ro. Decizia nu a fost anunțată public.

Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural beneficiază în continuare de această bursă, în valoare de 200 de lei, potrivit actului normativ consultat de sursa menționată anterior.

Ministrul demisionar Sorin Cîmpeanu precizase, în septembrie, că acordarea burselor rurale către elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, dar ale căror familii au venituri mari, ar diminua suma de bani pe care Ministerul Educației o poate acorda elevilor care se confruntă cu lipsuri financiare.

„Reprezentanții politicianismului care solicita sa primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind in proximitatea marilor orașe învață în licee din București, Cluj, Iasi, Timișoara sau Sibiu, solicita ca elevii aflați cu adevărat in dificultate sa aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord!”, a scris fostul ministru de resort pe pagina sa oficială de Facebook.

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia în continuare de asigurarea gratuității transportului, cât și de burse sociale. De cele din urmă beneficiază toți elevii aflați in dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical, conform ministrului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii