Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Culturii va solicita companiei Louis Vuitton să recunoască modelul iei din Mărginimea Sibiului / Raluca Turcan: Această situaţie merită transformată într-o oportunitate”

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 4 iunie 2024

Ministra Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 3 iunie, că intenţionează să discute cu reprezentanţi ai companiei Louis Vuitton, după ce comunitatea online La Blouse roumaine a sesizat că renumita casă de modă a folosit în noua colecție cămăşi inspirate de ia tradiţională din Mărginimea Sibiului, fără menționarea originii.

„În contextul discuţiilor din spaţiul public, cu referire la preluarea de către compania Louis Vuitton a modelului iei cu şinoare, specifică zonei Sibiului, vă pot spune că intenţionez să mă implic într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei, pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti.

Voi reveni cu mai multe detalii, în zilele următoare. Vă pot spune însă că abordarea va fi una în spiritul obţinerii recunoaşterii la nivel internaţional a valorii inestimabile a tradiţiei româneşti şi a transpunerii acestui «incident» într-o oportunitate pentru a face cunoscută ia/cămaşa românească tradiţională, la nivel internaţional”, a declarat ministra Culturii, pentru Agerpres.

Comunitatea online La Blouse roumaine a acuzat duminică Louis Vuitton că foloseşte modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, „fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală”.

Publicul este solicitat să adauge fotografii cu cămaşa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei şi să ceară brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecţie până la obţinerea acordului din partea comunităţilor, cu creditarea originii, iar „dacă sunteţi organizaţi în cadrul unor asociaţii, fundaţii, grupuri de iniţiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieţi mesaje de susţinere oficiale şi să le trimiteţi pe adresa contact@lablouseroumaine.io”.

Mesajul a fost trimis şi pe pagina brandului de mii de persoane.

Bluza, creaţie a lui Nicolas Ghesquière, „vaporoasă, îmbracă o siluetă romantică cu detalii grafice pentru un look proaspăt, boem. Este confecţionată din in, într-o croială amplă, iar mânecile balon şi decolteul sunt accentuate cu inserţii de dantelă contrastantă. Talia şi manşetele sunt elastice pentru a sublinia volumul, în timp ce legăturile largi din piele adaugă dimensiune în partea din faţă”, este descrierea bluzei pe site-ul Louis Vuitton.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW