Undă verde pentru adoptarea proiectului de lege pentru pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate publică din Senat au acordat raport de admitere cu amendamente pentru proiectul de lege pentru pedepsirea șoferilor care conduc după ce au consumat droguri. Nu vor fi trași la răspundere cei care conduc după ce au consumat medicamente care le-au fost prescrise de către medici, relatează Agerpres.
Ce prevede proiectul de lege?
Conform proiectului de act normativ, șoferii care sunt depistați la volan după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive vor fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 5 ani. În forma inițială, aceștia ar fi riscat privarea de libertate între 2 și 7 ani.
O prevedere importantă a proiectului de lege este că nu vor fi trași la răspundere conducătorii auto care sunt depistați în sânge cu substanțe psihoactive după ce au consumat medicamente care le-au fost prescrise de către medici, cu respectarea prevederilor legale. Totuși, ei trebuie să fi luat aceste medicamente cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații și recomandări privind administrarea acestora.
Mai mulți parlamentari au inițiat proiectul după o decizie a ICCJ
Inițiativa legislativă le-a aparținut parlamentarilor Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu. Ei au depus proiectul în ianuarie, după ce ICCJ a dat o decizie importantă în privința anchetelor care vizează șoferi depistați cu droguri în sânge.
Dacă în privința alcoolului în lege este prevăzută o valoare de 0,80 g/l alcool pur în sânge pe care dacă șoferii o au, răspund penal, nu există un astfel de prag și în cazul drogurilor, formularea din Codul Penal fiind una generală.
Dată fiind soluțiile diferite pronunțate în diverse dosare de către instanțele din România în spețele privind consumul unor astfel de substanțe, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat în ianuarie o hotărâre prin care pentru a fi considerată o infracțiune, suspiciunea de consum de substanțe psihoactive trebuie să fie confirmată din cel puțin două puncte de vedere: să fie dovedită prezența substanțelor psihoactive în probele biologice ale inculpatului și să se demonstreze că aceste substanțe au afectat capacitatea acelui șofer de a conduce mașina.
Proiectul de lege propune o soluție controversată
În proiectul de lege depus de către parlamentari se prevede inițierea urmăririi penale pentru simpla prezență în sânge a acestor substanțe, fără să mai fie nevoie de o expertiză care să demonstreze că a fost redusă capacitatea șoferului de a conduce.
Soluția propusă de către parlamentari a fost criticată de către expertul criminolog Vlad Zaha, care a susținut că dacă aceasta va intra în vigoare, vor fi pedepsiți oameni nevinovați, dat fiind că reziduurile unor substanțe, inclusiv ilegale, pot rămâne în corp mult timp după ce efectele lor dispar.
Proiectul de lege ar urma să intre pe ordinea de vot în cadrul plenului Senatului. Dacă va fi adoptat, el va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților, care este cameră decizională.