Guvernul israelian l-a demis pe șeful Shin Bet în ciuda protestelor populației

Guvernul israelian a anunțat că l-a demis pe șeful Shin Bet, Ronen Bar, în ciuda protestelor populației, relatează The Guardian. Agenția de spionaj îi investiga pe apropiații premierului Benjamin Netanyahu.
Anunțul demiterii șefului agenției interne de spionaj a Israelului a fost făcut la o săptămână după ce liderul guvernului a declarat că și-a pierdut încrederea în acesta. Decizia de înlăturare din funcție a oficialului a fost luată în ciuda faptului că timp de trei zile cetățenii Israelului au protestat împotriva demersului.
Potrivit comunicatului guvernului, hotărârea a fost adoptată în unanimitate, iar Ronen Bar urmează să își înceteze atribuțiile atunci când va fi numit un succesor, sau cel târziu pe 10 aprilie. Mandatul șefului Shin Bet, numit în funcție de către precedentul guvern, care l-a îndepărtat de la putere pe Benjamin Netanyahu între 2021 și 2022, urma să expire anul viitor.
Relație tensionată între premier și șeful Shin Bet
Relația dintre premier și șeful agenției de spionaj era una tensionată chiar și înainte de atacul terorist al Hamas de pe 7 octombrie 2023, în special din cauza controversatului plan de reformă a justiției propus de către liderul guvernului și care a divizat țara, ducând la ample manifestații care au durat luni.
Potrivit The Guardian, relația dintre cei doi oficiali s-a înrăutățit după ce Shin Bet a publicat pe 4 martie raportul investigației cu privire la tragicul eveniment din 2023. În document, agenția și-a recunoscut propriul eșec în prevenirea atacului grupării palestiniene, dar a sugerat că o parte din vină se datorează și politicii guvernului condus de către Benjamin Netanyahu. Ronen Bar a insinuat că își va da demisia înainte de expirarea mandatului, acceptându-și vina pentru cele întâmplate.
În plus, agenția de spionaj, care dispune de o gamă largă de prerogative, investighează colaboratorii apropiați ai lui liderului executivului pentru presupuse încălcări ale securității naționale, inclusiv scurgerea de documente clasificate către mass-media străină și luarea de bani din Qatar, despre care se știe că a acordat un ajutor financiar semnificativ Hamas.
De altfel, Benjamin Netanyahu însuși este judecat pentru corupție, la finalul procesului riscând să fie condamnat la închisoare. Politicianul, care a deținut funcția de premier timp de 17 ani, ajungând pentru prima oară la putere în 1996, dă declarații în fața instanței de două ori pe săptămână.
Manifestații împotriva deciziei guvernului
În ultimele trei zile, protestatarii care manifestează împotriva demiterii șefului Shin Bet și-au unit forțele cu cei care critică reluarea ostilităților de către Israel în Fâșia Gaza, punându-se în acest fel în pericol viețile celor 59 de ostatici rămași acolo. Potrivit informațiilor oferite de către autoritățile controlate de Hamas, aproape 600 de persoane și-au pierdut viețile de la ruperea armistițiului.