Analize & InvestigatiiStirile zilei

ANALIZĂ Administrația Trump impune noi taxe vamale. Care vor fi consecințele pentru România și pentru UE?

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri impunerea de tarife „reciproce” pentru o mare parte dintre partenerii comerciali ai SUA. Potrivit profesorului universitar Cristian Păun, măsura va avea efecte negative atât pentru România și UE, cât și pentru SUA.

Liderul de la Casa Albă a anunțat în cadrul ceremonii impunerea de taxe vamale pentru principalii parteneri comerciali ai SUA. Multe dintre acestea au fost catalogate drept „reciproce”, scopul lor fiind, în viziunea administrației sale, de a corecta decenii de relații comerciale incorecte, dar și de a împiedica alte țări să profite de pe urma SUA.

Potrivit lui Donald Trump, taxele vamale vor ajuta la dezvoltarea industriei americane. În plus, ele reprezintă un pas pentru „a face America prosperă din nou”, inspirându-se din sloganul care l-a consacrat, „Faceți America măreață din nou”.

Conform anunțului liderului american, importurile din UE vor fi taxate cu 20% de către țara sa, iar cele din China cu 34%. Au fost impuse tarife și împotriva unor alți parteneri comerciali ai SUA, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, sau Taiwan. În plus, au fost impuse taxe vamale minime de 10% pentru toate statele care fac comerț cu SUA. Toate aceste măsuri se adaugă celor anunțate anterior de către administrația americană, cum ar fi impunerea unor plăți de 25% pentru mașinile și componentele auto importate.

Consecința acțiunilor SUA va fi reprezentată de degradarea relațiilor cu principalii parteneri comerciali, mulți dintre aceștia fiind și aliați, dar și de izolarea acesteia, dat fiind că fluxurile comerciale internaționale vor fi reașezate pe noi rute din care statul american va fi exclus. În plus, așteptându-se contramăsuri din partea țărilor și blocurilor comerciale afectate de taxele vamale, ne îndreptăm către un război comercial care va avea efecte negative pentru toate părțile.

Taxele vamale vor afecta indirect și România

Într-o declarație pentru Main News, profesorul universitar Cristian Păun susține că tarifele anunțate de către Donald Trump vor afecta indirect și țara noastră pe termen lung. Chiar dacă SUA nu sunt cel mai mare partener comercial, sau cel mai mare investitor din România, țara noastră va resimți efectele măsurilor asupra celorlalte state europene.

„Chiar dacă nu vindem sau nu avem investiții americane în România, cel mai important investitor în economia românească fiind Țările de Jos, există acest efect de rangul 2: țări care ne sunt parteneri comerciali sunt afectate de această situație. Noi putem să avem probleme pentru că Germania ar putea avea probleme și comenzile din Germania către România să sufere pentru că se reduc comenzile dinspre SUA din cauza taxelor vamale. Taxele de 25% pentru mașini vor scădea comenzile de mașini din SUA, iar pentru că România produce componente pentru autovehicule, va avea de suferit, dat fiind că va scădea cererea. Consecințele vor fi șomaj, probleme sociale, încasări mai mici la buget, deficit mai mare, inflație mai mare”, a declarat specialistul.

De asemenea, există riscul ca țara noastră să intre în recesiune, în condițiile în care economia națională oricum stagna chiar și înainte de revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump. Presiunea asupra bugetului ar putea duce la creșterea taxelor, date fiind obligațiile față de UE referitoare la deficit.

„Este posibil să avem probleme și pe zona de exporturi, deci creșterea economică va încetini; s-ar putea să avem chiar scăderi. Noi avem niște cheltuieli foarte mari la bugetul de stat, cheltuieli pe care nu le poți scădea (asistență socială, pensii, etc.). Va fi o presiune și mai mare pe buget, un deficit și mai mare și pe care nu ni-l putem permite pentru că am aprobat o foaie de parcurs – a doua – cu UE, pe care nu mai avem voie să o încălcăm, riscând penalități. Vom vedea creșteri de taxe ca măsură disperată pentru salvarea situației. Este cea mai proastă soluție posibilă să crești taxele într-un astfel de context, când mediul de afaceri nu o duce foarte bine. Este foarte important ca autoritățile publice să fie foarte atente cu finanțele țării”, a subliniat profesorul universitar.

UE va impune contramăsuri, dar este deschisă pentru negocieri cu SUA

În contextul impunerii taxelor vamale de către SUA asupra importurilor din UE, blocul comunitar va fi nevoit, precum ceilalți parteneri comerciali ai statului american, să răspundă prin contramăsuri, consideră profesorul universitar Cristian Păun. Doar printr-o astfel de decizie ar putea fi determinată administrația de la Washington să își reconsidere politicile comerciale.

„UE va răspunde cu contramăsuri, și nu doar UE. Doar așa poate fi determinată SUA să își redefinească poziția. Apărarea în așa ceva este retalierea, ridicarea taxelor vamale la nivelul propus de către partenerul comercial”, susține specialistul.

De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar pregătește și mai multe contramăsuri pentru a-și proteja interesele. Ea a făcut un apel la negocieri, nu la confruntare, între cei doi parteneri comerciali.

Întrucât taxele vamale vor avea efecte negative asupra economiei americane, în ciuda optimismului exprimat de către președintele Donald Trump și membrii cabinetului său, ne putem aștepta în viitor la o schimbare a abordării comerciale a autorităților din SUA. În acest context, ar exista un echilibru între puterile de negociere ale celor două părți, ceea ce ar permite stabilirea unei parități în privința taxelor vamale aplicate.

„Economiștii au dovedit de mult că deschiderea economiei este soluția pentru prosperitate, în niciun caz taxe vamale, închiderea economiei, zidurile și blocajele pe care vedem că Trump este foarte extaziat să le aplice lumii. Nu ne putem aștepta la ceva bun pentru americani. Dacă administrația Trump nu va negocia, se va trezi cu aceleași măsuri în contrapartidă. Asta nu va fi bine pentru SUA pentru că și SUA au vânzări în UE. Și în SUA există companii care depind de vânzările pe piețele internaționale. Când se pun taxe, acele firme americane, precum cele europene, vor pierde o parte din comenzi și vor fi nevoite să facă concedieri pentru că nu vor avea cui și unde să vândă produsele pe care le fabrică”, a subliniat profesorul Cristian Păun.

România beneficiază de oportunități, dar trebuie să știe să le fructifice

Deși taxele vamale anunțate de către SUA vor avea un impact negativ inclusiv asupra țării noastre, deși într-o formă indirectă, ele oferă totuși și oportunități României. Întrucât piața americană se va închide, se conturează reașezarea fluxurilor comerciale internaționale pe noi rute care nu vor include SUA. În acest fel, țara noastră are ocazia să își intensifice legăturile comerciale cu state precum Marea Britanie, sau Canada, dar pentru asta este nevoie de strategie și implicare din partea autorităților, consideră specialistul.

„Este foarte important să se intensifice eforturile de promovare a economiei românești în piața unică, dar și de găsire de noi rute comerciale, economice, intensificarea relațiilor economice cu Marea Britanie, cu Canada, cu țări care ar putea să preia din problemele generate de închiderea economiei americane față de mediul global. Este nevoie de viziune, de strategie, de implicare, este nevoie de ambasade care să lucreze la nivel maxim în țările de interes. Există și oportunități în spatele acestor riscuri, dar este nevoie de dorință și de muncă pentru a realiza asta”, a declarat profesorul Cristian Păun pentru Mainnews.ro.

Rămâne de văzut dacă decidenții politici de la București vor putea profita de oportunitățile pe care le-a creat această criză, pentru a minimiza efectele negative pe care le vor avea pentru România taxele vamale impuse de către Donald Trump.

Sursa foto: ABC News

Articole Recomandate

Back to top button