Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


„Miercurea Alarmelor”. Exercițiu de alarmare publică organizat de ISU

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 martie 2023

Alarmele de dezastre vor răsuna miercuri, 1 martie, între orele 10 și 11, în București și restul județelor din țară, în cadrul exercițiului național de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Semnalul „alarmă la dezastre” este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Este vorba de o simulare în cadrul căreia autoritățile vor verifica fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, dar și modul de funcționare a sirenelor existente la nivelul comunităților.

În România existau, în anul 2022, 7.539 de sirene de diferite puteri, dintre care 3.070 se află la nivel județean, municipal, orășenesc și local în sistem centralizat, iar restul în sistem necentralizat.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate”, potrivit unui comunicat transmis de IGSU.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW