Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Metrorex va înlocui porțile de acces în stațiile de pe Magistrala 4

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 august 2024

Guvernul urmează să aprobe miercuri un proiect de hotărâre privind înlocuirea turnicheților cu porți moderne de acces în stațiile de metrou de pe Magistrala 4.

În rețeaua de metrou există în exploatare 54 de stații de metrou care beneficiază de instalații de control acces noi, moderne, cu funcțiuni superioare. Acestea pot asigura validarea călătoriei cu metroul prin mai multe moduri: citire magnetică, citire contactless, iar corespunzător modalității de validare, titlurile de călătorie sunt transpuse pe diferite suporturi, cartele cu bandă magnetică, carduri contactless, carduri bancare contactless, dispozitive electronice smartphone, smartwatch.

În prezent, doar zece stații ale Magistralei 4 – Racordul 1 și Racordul 2, au instalații de control acces cu turnicheți. Acestea ar urma să fie înlocuite cu porți moderne de acces. Guvernul ar trebui să aprobe miercuri această investiție, estimată la 34 milioane de euro.

Înlocuirea turnicheților a fost cerută de ISU

Pe lângă toate acestea, înlocuirea vechilor turnicheți cu porți moderne de acces este absolut necesară, conform noilor norme de securitate la incendiu. Cu alte cuvinte, în cazul unui eveniment nedorit, evacuarea călătorilor se va putea face mult mai rapid, ceea ce s-ar putea traduce prin salvarea de vieți omenești.

„În condițiile în care la momentul actual trebuie respectate normativele ISU, prin care spațiul de trecere al călătorilor pe culoarul de acces dintre 2 dispozitive trebuie să fie de minim 600 mm, rezultă ca trebuie mărit spațiul de trecere al călătorilor de la 500 mm (existent pe cele 10 stații ale Magistralei 4, la minim 600 mm, prin mărirea barei de tip tripod cu 100 mm. Această modificare nu se poate face la turnicheții existenți din cauza limitărilor de gabarit ale carcasei acestora în zona de retragere a barei. Astfel demontarea sistemului existent și remontarea acestuia după 2 realizarea instalațiilor de comunicație, coroborat cu vechimea echipamentelor, poate conduce la dificultăți în execuție din cauza riscurilor de distrugere/deteriorare a turnicheților existenți la momentul demontării și manipulării necesare realizării instalațiilor de comunicație”, se arată în nota de fundamentare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW