Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mesajul transmis de Zelenski și Europa către Federația Rusă. Profesor universitar: Ți-ai dori un asemenea președinte

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 februarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Volodimir Zelenski și Europa transmit un mesaj „clar” prin care comunitatea democrată arată că este unită în fața amenințărilor lansate de regimurile autoritare și Federația Rusă în particular, a indicat parlamentarul ucrainean Volodimir Ariev într-o declarație acordată joi, 9 februarie, pentru Main News. Pe de altă parte, vizitele liderului de la Kiev în capitale precum Londra, Paris sau Bruxelles au scopul de a reconfirma susținerea Europei față de țara afectată de invazia rusă, a explicat politologul Andrei Țăranu.

Zelenski, după ce a vizitat Londra și Parisul, a transmis joi în plenul Parlamentului European că „nu puteți avea o Europă liberă dacă Ucraina nu va fi liberă”.

Este un mesaj clar – comunitatea democratică a lumii, inclusiv Ucraina, nu doar că nu trebuie să vadă Rusia câștigând (n.r. războiul), dar trebuie să nu permită regimurilor dictatoriale și autoritare să amenințe securitatea mondială. Nu este un război doar între Rusia și Ucraina, este prima confruntare a războiului pe care regimurile autoritare vor să îl înceapă împotriva democrațiilor. A nu-i permite Rusiei să câștige acest război înseamnă să nu permitem regimurilor dictatoriale să extindă lupta împotriva democrației”, a comentat pentru Main News parlamentarul ucrainean Volodimir Ariev, cel care a condus delegația Ucrainei la Consiliul Europei între 2015 și 2019.

Pe lângă lupta la nivel ideologic, principalele motive pentru care Volodimir Zelenski a ales să plece din țară într-un turneu european sunt strâns legate de război și de procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Vizitele vin în contextul în care Federația Rusă se pregătește de o nouă ofensivă de amploare împotriva Ucrainei, ofensivă începută deja la nivel local în Donbas, iar armata ucraineană are nevoie de asistența militară acordată de Occident, a explicat prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București, Andrei Țăranu.

Trebuia să mai rezolve din tensiunile legate de Ucraina din interiorul Uniunii Europene. Vedem tensiunile dintre Germania și Franța pe tema tancurilor Leopard, între Franța și alte state legate de felul în care se trimite logistica înspre Ucraina și, în ultimă instanță, să ceară Uniunii Europene să dea semnale simbolice pentru poporul ucrainean că este susținut în continuare de UE și că pașii spre integrarea reală se fac”, a precizat profesorul universitar.

„Ți-ai dori un asemenea președinte”

În același timp, în Europa, Volodimir Zelenski a câștigat în ochii liderilor occidentali „legitimitatea” pe care Vladimir Putin a pierdut-o odată cu invazia declanșată pe 24 februarie, potrivit expertului contactat de Main News.

În al doilea rând, (n.r. Zelenski) are nevoie de a arăta permanent că Ucraina a făcut un pas important, anume apropierea de Occident și Occidentul va răsplăti întotdeauna acești pași”, a adăugat politologul.

Din România, discursurile susținute de președintele Ucrainei sunt lăudate, întrucât, după cum a subliniat și profesorul universitar Andrei Țăranu, Zelenski dă dovadă de hotărâre, că are cuvintele la el și că știe să se folosească de principiile diplomației.

Ți-ai dori un asemenea președinte într-o asemenea situație. Crezi că e genul de președinte potrivit. E histrionic, e actor la bază, dar are cuvintele la el, vorbește bine, știe când să treacă de la ucraineană la engleză. Știe să folosească și bățul și morcovul, e hotărât(…)Sunt oameni care zic că e autoritar, este un președinte care conduce o țară în timp de război. Ar trebui să pună la vot toate hotărârile pe care le ia? Ar dura ani de zile până să rezolve situații simple”, a mai spus politologul român.

Opoziția îl critică pe Zelenski

Și Volodimir Ariev, parlamentar ce face parte din partidul de opoziție „Solidaritatea Europeană”, a subliniat că discursurile președintelui Zelenski emoționează comunitatea occidentală.

În schimb, el a ținut să critice modul în care conducerea Ucrainei ia decizii în timpul războiului.

Concret, Ariev a denunțat interdicția de plecare din țară impusă parlamentarilor ucraineni la începutul anului, după ce în presa locală au apărut informații despre aleși care au plecat în vacanțe în timp de război.

Facem aceeași treabă ca Zelenski, dar la niveluri diferite. Suntem recunoscători Europei pentru ajutor, dar întotdeauna este cu un pas în spate față de nevoile noastre. Cred că dacă s-ar extinde contactul diplomatic la nivelul Parlamentului, societății civile, am putea accelera procesul astfel încât să fim cu un pas în față, nu în spate. În acest moment nu există înțelegere din partea președinției ucrainene, întrucât ei vor să conducă negocierile de unii singuri”, a fost critica lansată de parlamentarul de opoziție.

Astfel, mai arată Ariev, oficialii de la Kiev au „multe teme de terminat” pentru a finaliza obiectivul aderarării la Uniunea Europeană.

E dificil să faci reforme în contextul războiului și cu Legea Marțială în vigoare, în condițiile în care Legea Marțială limitează mult din valorile democratice de bază, necesare pentru Uniunea Europeană. Din păcate, Guvernul se folosește uneori de Legea Marțială pentru a slăbi opoziția și, din păcate, nu este o dovadă de fair play”, a declarat Ariev.

În ceea ce privește orizontul de timp pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, Ariev nu consideră că obiectivul ar putea fi atins în viitorul apropiat.

Trebuie să asigurăm independența sistemului judiciar, a organelor de anchetă, să implementăm organismele anticorupție (…) Avem multă treabă de făcut, iar Comisia Europeană ne-a transmis că suntem cu un pas în fața Georgiei și Moldovei (n.r. care au început procesul de aderare odată cu Ucraina, în 2022), dar, în același timp, cu un pas în spatele Muntenegrului (n.r. care a demarat procesul de aderare în 2012)”, a adăugat parlamentarul ucrainean.

Sursă foto: Roberta Metsola / Twitter

Comentarii