Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Mesajul Patriarhiei Române, după decesul lui ÎPS Pimen: Numele său va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene/ Cine va administra temporar eparhia

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 20 mai 2020 Etichete: , ,

Patriarhia Română a transmis un mesaj după ce arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, ÎPS Pimen, a încetat din viață în noaptea de marți spre miercuri. Potrivit BOR, cel care va administra temporar eparhia este ÎPS Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Înaltpreasfințitul Pimen a trecut la Domnul.

Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.

Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte:

„Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El.”

Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va decide data și detaliile înmormântării. Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceava.

În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru mainnews.ro.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din București, în urma unui al doilea atac de cord.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi murit în jurul orei 00:50, conform Basilica.ro.

Întrebat marți seara despre starea sa de sănătate, managerul INBI „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel a răspuns că ierarhul este în stare staționară.

„Beneficiază de confidențialitate maximă și tot ceea ce pot să vă spun este că este staționar. Eforturile noastre sunt maximale”, a spus Streinu Cercel.

ÎPS Pimen a fost preluat cu un elicopter SMURD pe 20 aprilie, de la Suceava, aflându-se în stare gravă după ce a fost infectat cu Covid-19.

IPS Pimen s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW