Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Mesajul lui Ciolacu pentru președinta Ungariei: Românii nu vor mai accepta astfel de afirmații sfidătoare

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 29 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că „respinge cu fermitate” gestul președintei Ungariei, Katalin Novak, după ce aceasta a publicat pe contul de Facebook imnul așa-zisului Ținut Secuiesc, după vizita făcută în România. Liderul social-democraților și viitorul premier al României după rocada guvernamentală, avertizează, că niciun demnitar maghiar nu -și va mai permite „astfel de afirmații”,  pe teritoriul României. 

Ciolacu susține că relațiile diplomatice cu Ungaria trebuie să fie „normale”, fără tensiuni sociale.

„Româniii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră și să facă asemenea declarații sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale. Ne dorim relații normale cu țara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în fața unor asemenea situații scandaloase. Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al națiunii române”, a transmis  președintele PSD, Marcel Ciolacu, prin intermediul Facebook.

MAE l-a chemat de urgență pe ambasadorul Ungariei, după gestul președintei Novak

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat sâmbătă, 27 mai, un mesaj referitor la Transilvania pe Facebook de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita. Detalii puteți citi aici.

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, a transmis  MAE.

Reamintim, preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a participat la  pelerinajul organizat  de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc şi a fost întâmpinată cu aplauze de mulţimea impresionantă de pelerini. Kelemen Hunor, vicepremierul României, i-a fost alături. Șefa Ungariei a stârnit controverse după ce a scris pe Facebook, sub imnul așa zisului Ținut-Secuiesc: „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”.

CITEȘTE ȘI:  Președintele Ungariei, Katalin Novak, prezent la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii