Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Membru CSM acuză dublul standard pe tema propunerilor de modificare a Legii 317

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , ,

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii acuză dublul standard pe tema propunerilor de modificare a Legii 317/2004 formulată de președintele CSM Lia Savonea și susține că mai mulți membri CSM nu au fost consultați în legătură cu această propunere.

„Propunerea de modificare a Legii 317 formulata de cei 9 colegi din CSM (nu comentez mai mult pe fondul ei, marturisesc in schimb ca la prima vedere propunerile imi par destul de discutabile) a fost inaintata direct la presa, ceea ce este salutar.

Din pacate, accesul la modificarile la Legea ANI, propuse cu majoritate de CSM, prin Comisia 1, care au starnit ingrijorare publica, nu a fost atat de liber. Ba chiar niste cereri de la entitati de presa pe acest subiect au fost respinse…”, a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.

Întrebat dacă inițiatorii au vorbit cu restul colegilor din CSM referitor la propunerea de modificare a Legii 317, Mateescu a răspuns: „cu privire la această propunere, nu”.

CONTEXT

Marți, plenul CSM nu a avut cvorumul necesar pentru că procurorul general Bogdan Licu și alți trei procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut mai multe întâlniri la Parchetul General, iar vicepreședintele Nicolae Solomon și-a luat concediu. Și ministrul Justiției, Ana Birchall, a lipsit pentru că se află la întrunirea Consiliului JAI de la Luxemburg.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori și judecători aleși de adunările magistraților, 3 membri de drept – ministrul Justiției, șeful Înaltei Curți și procurorul general – și 2 membri ai societății civile. Pentru a se întruni cvorumul este necesară prezența a minim 15 membri. La ședința din această dimineață au fost prezenți 13 membri.

Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi, dar și cel mai important, a fost numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Pentru că nu a fost cvorum, a șasea încercare a CSM de a o numi, a eșuat.  a eșuat. Și asta pentru că, nici de această dată, nu s-a întrunit cvorumul necesar. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13. Șefa CSM, Lia Savonea, crede că se află „în fața unei situații de coordonare”. Mai mult chiar, Lia Savonea cere sancționarea celor care lipsesc cu pierderea mandatului.

„Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General (..) .Nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de Plen, aşa că vă propun modificarea articolului 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi că un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să-şi piardă de drept mandatul”, a precizat Lia Savonea.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com