Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Măsurile de austeritate, pregătite de Guvern: Suspendarea angajărilor la stat, reduceri de cheltuieli și stoparea achizițiilor de automobile

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 mai 2023

Suspendarea angajărilor la stat, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu „bunuri și servicii”, oprirea achizițiilor de automobile și mobilier în instituțiile publice se numără printre măsurile de austeritate pregătite de executiv, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat luni, 8 iunie, de Ministerul Finanțelor.

În total, acestea ar urma să genereze economii la buget de 5,3 miliarde lei, arată estimările Ministerului Finanțelor, departe de ținta de 20 miliarde lei, menționată anterior de liderii coaliției de guvernare.

Angajările la stat, suspendate

Potrivit proiectului de Ordonanță, în anul 2023 va fi suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale.

Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Modificări la sporul pentru doctorat

În același timp, proiectul prevede ca bugetarii care dețin titlul ştiinţific de doctor vor beneficia de sporul în cuantum de de 50% din salariu doar dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Cheltuielile cu „bunuri și servicii”, reduse cu 10%

La rândul lor, șefii de instituții vor fi obligați să facă economii de 10% la capitolul „bunuri și servicii”. Prevederea nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

Stop pentru achizițiile de automobile și mobilier

Potrivit propunerii de act normativ, tuturor instituțiilor publice li se vor interzice achizițiile, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.

„De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică”, prevede Ordonanța.

Mandatele limitate

O altă măsură cuprinsă în textul Ordonanței, decisă pe ultima sută de metri de conducerea coaliției de guvernare, prevede limitarea la cel mult două mandate de membru în consiliile de administrație sau de supraveghere în întreprinderi publice.

„Se propune ca, în anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, să poată exercita cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României, prevede Ordonanța.

Numărul de consilieri, redus la jumătate

Numărul de posturilor aferente cabinetelor parlamentare va fi redus cu 50%.

„Se propune reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale”, arată Ordonanța.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW