Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Maria Zaharova susține că limba română trebuie redenumită „limba moldovenească”, și nu invers

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 19 martie 2023 Etichete:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut un șir de declarații delirante după ce diplomația română a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău prin care limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, relatează Deschide.md. Într-o postare pe Telegram, Zaharova acuză că România a ocupat Basarabia până în 1940 și afirmă că limba română trebuie redenumită „limba moldovenească”. 

În toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 16 martie, în a doua lectură, un proiect de lege în acest sens.

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a transmis reprezentanta diplomației ruse.

Cum s-a ajuns aici

Oficial, Republica Moldova și-a dobândit independența la data de 27.08.1991. Primele decizii ale Parlamentului Republicii Moldova au fost în nota apropierii de România. Imn național a fost declarat „Deșteaptă-te, române!”, iar limba oficială a fost stabilită limba română. Mai mult, drapelul a fost declarat identic cu cel al României, „albastru, galben, roșu”.

În urma primelor alegeri libere din Republica Moldova, în anul 1994, la putere a ajuns o coaliție formată din partidul președintelui Mircea Snegur, Partidul Democrat Agrar din Moldova și Mișcarea „Unitate-Edinstvo”, formațiune creată de Kremlin cu complicitatea comuniștilor locali.

Primele măsuri au vizat componenta identitară în paralel cu eliberarea aparatului administrativ de adepții mișcării de redeșteptare națională. Noua majoritate parlamentară a adoptat la 29.06.1994 prima constituție a Republicii Moldova. La articolul 13 a fost introdusă sintagma de „limba moldovenească”. Mai mult, autorii au echivalat noțiunile de cetățenie cu cele legate de naționalitate. Astfel întâlnim formule de genul „poporul Republicii Moldova” sau „poporul moldovean”. Mai multe detalii, aici.

Sursa foto: Tass.com

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW