Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Marea Britanie, după declarațiile lui Macron privind trimiterea unor trupe în Ucraina: Nu avem niciun plan

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 februarie 2024 Etichete: , , ,

Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a anunțat marți că Marea Britanie nu plănuiește o desfășurare extinsă de forțe militare în Ucraina, aceasta fiind reacția la declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea ca națiunile europene să trimită soldați în Ucraina, conform informațiilor Reuters.

„Dincolo de numărul mic de personal pe care îl avem în ţară pentru a sprijini forţele armate ale Ucrainei, nu avem niciun plan pentru o desfăşurare pe scară largă”, a declarat purtătorul de cuvânt. El a adăugat în schimb că un număr mare de trupe ucrainene sunt antrenate în Marea Britanie, iar Londra sprijină Kievul cu echipamente şi provizii militare.

În urma unei întâlniri de rang înalt organizată luni la Paris, președintele Emmanuel Macron a sugerat că este deschisă opțiunea ca statele europene să dispună trimiterea de forțe armate în Ucraina, menționând totodată că în prezent nu se bucură de un acord unanim pe acest subiect. Macron a subliniat în fața jurnaliștilor: „Nu există un consens în acest stadiu pentru a trimite trupe pe teren”. Totuși, președintele a adăugat: „Nimic nu ar trebui să fie exclus”. Continuând, Macron a afirmat: „Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câştige”.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse, a oferit declarații după întâlnirea de la Paris, menționând: „Pot confirma că există ţări care sunt pregătite să îşi trimită propriile trupe în Ucraina, există ţări care spun că asta nu se va întâmpla niciodată, printre care se numără şi Slovacia, şi există ţări care spun că această propunere trebuie luată în considerare”.

Pe de altă parte, premierul Olandei, Mark Rutte, văzut ca favorit pentru poziția de viitor secretar general al NATO, a comunicat jurnaliștilor că subiectul desfășurării trupelor nu a fost principalul punct de discuție luni.

Un reprezentant al Casei Albe a informat Reuters că SUA nu planifică să trimită forțe pentru a lupta în Ucraina și că nu există intenții de a desfășura trupe NATO în acest scop.

Și Rusia a răspuns la afirmațiile lui Emmanuel Macron. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat marți că desfășurarea de trupe în Ucraina nu ar servi interesele Occidentului și ar conduce „inevitabil” la un conflict direct între NATO și Moscova.

foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW