Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană/ Ce se întâmplă după Brexit

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 1 februarie 2020 Etichete: , ,

Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană. Vineri seară, sute de persoane cu steagul Regatului Unit și cel al Uniunii Europene s-au adunat în fața Parlamentului de la Londra ca să își arate tristețea, sau în alte cazuri fericirea provocată de ieșirea Marii Britanii din comunitate.

Marea Britanie este primul stat membru care se retrage din Uniunea Europeană, după 47 de ani de apartenență la Uniunea Europeană.

În urma unui referendum din iunie 2016, în care 51,9% dintre alegători au votat retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Procesul a durat aproape patru ani, timp în care Parlamentul Marii Britanii a votat de trei ori împotriva acordului de retragere negociat, termenul respectiv fiind prelungit de trei ori, până pe 31 ianuarie 2020.

Odată cu ieșirea din blocul comunitar a 66 de milioane de locuitori, populația Uniunii Europene va scădea la aproximativ 446 de milioane de oameni, iar teritoriul UE se va micșora, de asemenea, cu 5,5%. Totuși, dacă Regatul Unit decide să se întoarcă în Uniune, va trebui să se supună procedurii de aderare obișnuite.

Totodată, libertatea circulației se va aplica până la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020. În urma negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se va lua o hotărâre în privința drepturilor reciproce.

Ce trebuie să știe românii în urma ieșirii din UE a Marii Britanie

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a declarat că românii vor putea călători în Marea Britanie în aceleași condiții ca și până acum. Nu vor exista vize.

„În ceea ce privește statutul cetățenilor europeni, reglementările în momentul de față sunt destul de clare. Eu repet pe toate canalele pe care noi le folosim ca ambasadă, inclusiv media, inclusiv rețelele sociale că dreptul de călătorie rămâne în aceleași condiții ca și până acum. Nu vor exista vize cum se tem unii dintre concetățenii noștri. Pot să meargă din România fără vize, pot să se întoarcă în România… În ceea ce privește documentele – cartea de identitate și pașaportul rămân valabile pe toată perioada de tranziție”, a declarat Dan Mihalache, la Digi24.ro.

Pe românii care vor să se stabilească în Marea Britanie, dar care nu au apucat să locuiască cei cinci ani necesari pentru a putea dobândi statutul de rezident, Mihalache îi sfătuiește să aplice pentru statutul de pre-rezident.

Ce se întâmplă cu studenții care vor să studieze în Marea Britanie

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu se vor înscrie la statutul de rezident după decembrie 2019, ambasadorul României la Londra a precizat că  „termenul este relativ unul corect, în sensul că perioada de înscriere se întinde până la 30 iunie 2021. Deci și dacă cineva va veni în Marea Britanie și se va gândi să stabilească la data de 30 decembrie 2020, are dreptul până în iunie să se înscrie pentru acest statut de pre-rezident.

„Nu trebuie să se gândească la formule dramatice. Nu o să-i legitimeze nimeni pe români pe stradă să-i întrebe dacă au statut de rezident sau pre-rezident, nu o să-i alerge nimeni, nu o să-i expulzeze nimeni, dar după perioada de tranziție vor avea dificultăți în ceea ce privește dreptul la muncă și în ceea ce privește drepturile sociale”, a mai declarat Dan Mihalache.

Totodată oficialul a vorbit și despre românii care vor să studieze în Marea Britanie, menționând că „dacă vorbim de anul viitor, lucrurile vor rămâne în același regim până în 2023.

În ceea ce îi privește pe cei care studiază deja ei vor avea același regim de până acum, inclusiv de împrumut, taxe universitare… Probabil după 2023 se va umbla un pic la sistemul de contribuții financiare la studii, deși nu sunt chiar atât de pesimist, pentru că în Marea Britanie universitățile au nevoie de studenți din Europa. În ce măsură taxele vor rămâne la același nivel ca acum, când sunt relativ accesibile financiar, asta vom vedea”.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Șeful statului a declarat că regretă decizia Regatului Unit de a pune capăt apartenenței la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voința poporului trebuie respectată.

De asemenea, Iohannis a vorbit și despre principalul obiectiv pe care îl are România în această situație, și anume protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Marea Britanie.

„România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori.

În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice

Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite.

România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state.

În același timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii.

Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, a transmis Klaus Iohannis.

Relația post-Brexit între România și Marea Britanie

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că Marea Britanie va rămâne un partener strategic „foarte relevant” pentru România.

„Regatul Unit participă ca aliat NATO la măsurile de reasigurare pe Flancul estic, inclusiv prin operațiuni de patrulă aeriană pe teritoriul României. Dorim ca această relație să fie în continuare din ce în ce mai substanțială. Lucrăm la o nouă versiune a documentului fondator al parteneriatului strategic pentru a adapta relația noastră de acum la o relație post-Brexit. Vrem să punem accent pe această dimensiune de securitate în continuare, pe dimensiunea economică a relației bilaterale și pe alte dimensiuni care reprezintă interes comun pentru ambele state”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.ro.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *