Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Președintele a ajuns la concluzia PSD. Trebuiesc alegeri anticipate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Marcel Ciolacu a interpretat marți, 6 octombrie, declarațiile făcute de Klaus Iohannis, menționând că președintele ar fi ajuns la concluzia PSD, anume că trebuie declanșate alegeri anticipate, după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis în urma moțiunii de cenzură.

Președintele a ajuns la concluzia PSD că trebuiesc făcute alegeri anticipate(…)Mă bucur că domnul președinte a ajuns la aceeași concluzie ca și noi că urmează alegeri anticipate”, a declarat Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Liderul social-democraților a explicat că PSD nu va negocia cu USR și PNL pentru a forma o majoritate ce ar urma să dea un nou Guvern.

Nu avem o majoritate, nu ne leagă niciun principiu cu USR, cu PNL este exclus atât din partea noastră, cât și din partea lor. Au luat niște decizii statutare că nu negociază cu PSD(…)Nu există ca PSD să susțină în acest moment un guvern minoritar al PNL în nicio formă”, a precizat șeful social-democraților.

Până la declanșarea alegerilor anticipate, Ciolacu își dorește un „Guvern de specialiști”.

Iohannis e cel mai în măsură. Criza este la domnul Iohannis. Constituțional, ar trebui să intervină, nu să ne dea declarații între două avioane, cum că trebuie să coborâm cu picioarele pe pământ”, a adăugat Ciolacu.

Președintele PSD a comentat declarația lui Klaus Iohannis, referitoare la o nouă numire a lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

Cum poți să desemnezi un prim-ministru care a căzut cu 281 de voturi? Nu știu dacă încalcă (n.r. Constituția), vă întreb logic. A trecut o moțiune cu 281 de voturi, cum să îl propui?”, a spus Ciolacu.

Context

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD și votată alături de USR și AUR a trecut cu 281 de voturi „pentru”.

Klaus Iohannis a declarat, ulterior, că va convoca consultări la Palatul Cotroceni cu toți liderii grupurilor parlamentare, dar, pentru a le da timp de negocieri, acestea vor fi programate „abia săptămâna viitoare”.

Șeful statului a fost întrebat, miercuri, de ce a acordat partidelor atât de mult timp de gândire și nu a convocat mai repede consultări.

Să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, să formeze Guvernul. Și Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară, așa că am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, 6 octombrie.

Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi desemnat premier, odată ce a fost demis prin moțiune de cenzură, Klaus Iohannis a replicat:

Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate deveni premier, evident, așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică”.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Președintele Iohannis explică de ce întârzie consultările cu partidele: Nu prin țâfnă se rezolvă această criză

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *