Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, depășit de Elena Lasconi? Sociologul Barbu Mateescu: „PSD ar vedea turul doi la televizor”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 7 septembrie 2024

Lupta pentru funcția de președinte al României se anunță mai strânsă ca oricând, în condițiile în care principalii candidați sunt despărțiți de câteva procente. Totodată, scrutinul ar putea aduce o premieră în istoria postdecembrisă, prin eliminarea candidatului PSD încă din primul tur. Ipoteza a fost lansă de către sociologul Barbu Mateescu, cel care susține că în sondale interne ale social-democraților, coroborate cu intenția de vot din afara țării, Marcel Ciolacu s-ar situa în spatele lui Mircea Geoană, dar și al candidatei USR, Elena Lasconi.

„În acest moment în sondajele pe bune dar secrete ale PSD, cu nițică aritmetică complementară, Lasconi în țară+voturi proLasconi din diaspora > Ciolacu. Cum Geoană e pe locul 1, PSD ar vedea turul doi la televizor. De aceea și vedem ceva agitație și vie emoție”, a scris Barbu Mateescu, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, în varianta în care Ciolacu s-ar califica totuși în turul al doilea, adversarul ideal ar fi liderul liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„O chestie amuzantă care se întâmplă zilele astea – și care va culmina în lunile ce vin – este seria de atacuri și mișto-uri ale lui Ciolacu la adresa lui Ciucă. Pune-te în situația lui Ciolacu. În turul doi Geoană îl bate, cu Lasconi totul se joacă, Simion sau Șoșoacă ar fi ideali dar nu ai destule voturi să ajuți pe unul din ei. Ciucă ar fi partenerul perfect de tur doi din mai multe motive: PNL preferă să guverneze cu PSD, idem PSD cu PNL deci totul rămâne în familie, Ciolacu și Ciucă sunt autentic prieteni, Ciucă nu poate folosi în turul doi cartea „uniți dăm jos PSD” pentru că ar fi primul candidat non-PSD de tur doi din istorie care guvernează cu PSD ergo șanse mari de victorie pentru Ciolacu etc etc. Deci „hai să-l profilăm drept adversarul nostru, ca să zică lumea că Ciucă e anti-PSD și deci să salte în sondaje, captând voturi anti-PSD.””, a explicat Mateescu.

„Atacurile lui Ciolacu trec prin Ciucă ca prin brânză”

Potrivit sociologului, marea problemă pentru Ciolacu este că, în ciuda atacurilor lansate asupra lui Nicolae Ciucă în ultimele săptămâni, liderul PNL nu s-a putut portretiza ca principal opozant al PSD în aceste alegeri, în condițiile în care cele două partide guvernează împreună de aproape trei ani.

„Problema e că atacurile lui Ciolacu trec prin Ciucă ca prin brânză. Nu există capacitate de reacție spumoasă, hazoasă, de contra-atac, construită pe o ostilitate autentică („Huo PeSe.. – sărumâna doamna ministru, ce mai face Marcel? Ce mai face Laura? Nu m-ați uitat cu proiectul acela pentru Mediaș, nu? Sărutări de mâini, foarte bine vă stă cu poșeta asta – așa, deci unde eram? Așa. Noi, partidul de dreapta, dintotdeauna opus stângii…”). Nu mai sunt acolo Băsescu, Crin Antonescu sau alte figuri de acest gen. Ciolacu se opintește, face un pas înainte, dă cu pumnul în PNL și iese prin PNL cu pumn cu tot. Nu ajută nici că PNL e încă la guvernare, deci totul pare o mârâială conjugală într-un cuplu de pensionari, căsătoriți de ani buni și despre care toată lumea în bloc știe că nu plănuiesc să divorțeze. Efectul e că în loc ca Ciucă să fie Marele Candidat Pe Care PSD Îl Urăște Și Care Deci Trebuie Votat, bietul om pare sacul de box al PSD ca și în anii trecuți, situație care l-a plasat la scorul la care era acum câțiva ani și e și azi. Sunt sigur însă că Marcel va continua, nu are multe opțiuni”, a subliniat Barbu Mateescu.

Conform ultimului sondaj de opinie dat publicității de INSCOP, ale cărui date au fost culese în perioada 19 – 27 iunie, Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de Marcel Ciolacu – 17,8%, Elena Lasconi – 14,3%, Diana Şoşoacă – 13,4%, Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW