Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Cu o certitudine de 99,9%, anul acesta România va intra terestru în Schengen

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2024 Etichete: , ,

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că are o încredere de 99,9% că România va adera în acest an la Spațiul Schengen, inclusiv pentru frontierele terestre. În cadrul unei conferințe de presă, el a menționat că așteaptă formarea unui nou guvern în Austria, un pas esențial în procesul de aderare.

Întrebat despre progresele recente în acest sens, Ciolacu a subliniat importanța continuării dialogului cu partenerii europeni pentru a asigura integrarea completă a României în Schengen.

”După cum bine ştiţi, s-au terminat alegerile în Austria. Nu au format încă noul guvern. Eu îmi doresc să-l formeze cu social-democraţii de această dată, pentru că, după cum iarăşi foarte bine ştiţi, domnul cancelar Nehammer este din familia PPE, aceeaşi familie din care face parte şi Partidul Naţional Liberal. Dar hai să vă spun cu o certitudine de 99,9%, anul acesta a România va intra terestru în Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat recent că autoritățile române depun eforturi semnificative pentru a asigura aderarea completă a României la Spațiul Schengen, având ca obiectiv final data de 31 decembrie. Predoiu a subliniat că, odată ce sunt îndeplinite criteriile tehnice, urmează o decizie politică care va marca intrarea oficială în acest spațiu. De asemenea, el a menționat că nu a observat nemulțumiri recente privind securitatea frontierelor României, ceea ce sugerează că măsurile de protecție sunt considerate eficiente.

România a devenit oficial membru al Spațiului Schengen pe 31 martie 2024, moment în care controalele la frontierele aeriene și maritime au fost eliminate. Aceasta permite cetățenilor să călătorească liber între statele membre UE, cu excepția Ciprului și Irlandei. Cu toate acestea, verificările la frontierele terestre continuă, asigurând în continuare o supraveghere adecvată.

foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii