Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Manevra prin care Primăria lui Piedone a dat fără licitație contracte de peste 1 milion de lei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 aprilie 2024

Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, a încheiat fără licitație o achiziție în valoare de 1 milion de lei, pe care a împărțit-o în 12 contracte mai mici, potrivit informațiilor transmise de HotNews.ro, pe care Mainnews.ro este în măsură să le confirme. 

Primăria Sectorului 5 a achiziționat, la începutul acestui an, locuri de joacă, bănci, coșuri de gunoi și echipamente de fitness în valoare de 1 milion de lei. În loc să lanseze licitație publică, fapt ce ar fi presupus întocmirea unui caiet de sarcini, dar și efectuarea de verificări de către Agenția Națională de Achiziții Publice, administrația Piedone a împărțit achiziția în 12 contracte mai mici, sub pragul prevăzut de lege.

Toate au fost încheiate cu societatea Geca Impex, deținută de către Gelu Palamaru și Verona Palamaru. Înființată în 2002, firma a obținut de-a lungul vremii numeroase contracte cu statul. În 2018, Libertatea a scris că Geca Impex, într-o asociere din care a mai făcut parte Ro-Verde Landscaping, Cris Garden, World Garden Grup și Rulouri de Gazon SRL, a montat gazon pe liniile de tramvai din Sectorul 5. Prețul plătit de Primăria condusă de Daniel Florea a fost de 7,9 milioane de lei fără TVA.

Ulterior, aceeași firmă a fost contractată de către administrația Gabriel Mutu din Sectorul 6 pentru a realiza lucrări de înierbare a liniei de tramvai pe Bulevardul Timișoara. Așa cum Mainnews.ro a atras atenția la vremea respectivă, lucrările au fost prost efectuate, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii de tramvai, dar și a magistralei de termoficare aflată dedesubt.

Legea interzice divizarea achizițiilor

Divizarea contractelor de achiziție publică în mai multe contracte de valoare mai mică cu scopul de a evita organizarea unei licitații este o veche meteahnă a administraților din România. De altfel, chiar Primăria Sectorului 5 a aplicat un model similar în septembrie 2020, atunci când a administrația lui Daniel Florea încredințat direct 198 de contracte pentru rechizite către două societăți, așa cum a arătat publicația Buletin de București. De asemenea, Mainnews.ro, a dezvăluit cum, în timpul în care funcția de primar era deținută tot de Daniel Florea, Primăria Sectorului 5 a dat către două firme un contract de 500.000 de euro pentru panouri din plexiglas, după ce împărțit achiziția în 18 contracte mai mici.

În schimb, legea achizițiilor publice interzice foarte clar utilizarea acestor tertipuri.

Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”, se arată la art. 11 alin. 2 din Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW