Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Mandatul lui Mircea Geoană la NATO, prelungit cu un an, până în octombrie 2024

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 martie 2023 Etichete: , ,

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2024, a anunțat vineri, 31 martie, Jens Stoltentenberg, secretar general al Alianței Nord-Atlantice, potrivit unei postări pe Twiter a purtătorului de cuvânt Oana Lungescu.

„Mircea Geoană a fost un secretar general adjunct al NATO de excepție și un mare sprijin pentru mine într-o perioadă critică pentru securitatea euro-atlantică. Competența sa politică, expertiza și eleganța sa sub presiune continuă să fie atuuri puternice pentru Alianța noastră transatlantică. În semn de recunoaștere a serviciilor sale, i-am prelungit mandatul de secretar general adjunct cu un an, până la jumătatea lunii octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dedicarea sa și aștept cu nerăbdare să continuăm activitatea noastră împreună”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Context

G4Media a relatat, anul trecut, citând surse politice, că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, îşi pregăteşte candidatura la prezidenţiale şi că deja s-ar fi format un comitet de sprijin pentru candidatura lui Geoană, de care s-ar ocupa în mod special soţia acestuia, Mihaela Geoană. Alegerile sunt în 2024, iar mandatul lui Geoană la NATO ar fi trebuit să se încheie în octombrie 2023, relatau jurnaliştii.

Mircea Geoană a mai candidat la președinția României în anul 2009 din partea PSD, când a fost învins la limită în turul al doilea de scrutin de Traian Băsescu.

Potrivit unui sondaj realizat de Atlas Intel și publicat la începutul lunii februarie 2023, Mircea Geoană ar fi candidatul cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din anul 2024. Laura Codruța Kovesi ar fi al doilea candidat preferat de români, deși a subliniat în mai multe rânduri că nu va candida, iar politicianul clasat cu șansa a treia pentru primul tur al alegerilor prezidențiale este George Simion. Mai multe detalii, aici.

Amintim că și mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, deja prelungit, expiră în acest an, dar mulţi oficiali cred că o nouă prelungire a mandatului, chiar dacă pe termen scurt, este o posibilitate serioasă. Totuși, în spațiul public s-au vehiculat multe candidaturi, inclusiv a preşedintelui Klaus Iohannis, ale cărui şanse sunt considerate însă destul de mici de publicația Politico, pentru că riscă un veto din partea Ungariei şi o împotrivire din partea celor care consideră că a venit timpul ca în fruntea alianţei militare să ajungă o femeie. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW