Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Managerul Institutului „Marius Nasta”: Toate paturile, atât în zona COVID cât și non-COVID, sunt ocupate

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 martie 2021

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a precizat că, în acest moment, toate paturile din unitatea sanitară pe care o conduce sunt ocupate. Medicul susține că unul dintre cei mai importanți factori în creșterea numărului de cazuri de COVID-19 ar fi prezența tulpinii britanice în țară.

Pot să spun că presiunea, în ultimele zile, este mare nu doar pe partea de COVID, dar şi la pacientul cronic. Practic, toate paturile în acest moment în „Marius Nasta” – atât în zona COVID cât şi non-COVID – sunt ocupate. Este un număr mare de pacienţi care vin cu cancere pulmonare, cu cancere pulmonare depăşite şi cu tuberculoză forma extinsă. Trăim în aceste zile ceva ce anul trecut nu am întâlnit la camera de gardă. Era presiunea foarte mare pentru pacientul COVID, dar acum este şi pentru pacientul non-COVID şi acest lucru este deja un efect secundar al anului 2020, anul pandemie”, a declarat Beatrice Mahler, vineri, pentru Agerpres.

În momentul în care unul dintre membrii familiei a intrat în contact cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, toată familia ajunge să fie infectată, a precizat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Cred că sunt mai mulţi factori care se asociază în acest moment. În primul rând, prezenţa tulpinii britanice, care are transmitere comunitară şi ştim că este contagioasă, duce la un număr mare de cazuri care apar secundar contactului intra-familiar. Din informaţiile care vin de la pacienţii care sunt la „Marius Nasta”, în momentul n care unul din membrii familiei este bolnav întreaga familie ajunge să fie infectată. Un alt punct de vedere – probabil că lumea a obosit să respecte reguli. Este normal ca, după o perioadă în care am văzut şi am anunţat o scădere a numărului de cazuri şi ne-am bucurat cu toţii de această evoluţie a pandemiei în luna februarie, impunerea de noi restricţii şi de reguli duce la o limitare a respectărilor şi acest lucru este extrem de periculos pentru că transmiterea extrem de intensă a virusului face ca numărul de cazuri să crească”, a precizat medicul.

Medicul este de părere că vaccinarea trebuie să continue, până vom ajunge la o protecție comunitară.

Vaccinarea face progrese importante. Trebuie să continuăm această direcţie de imunizare a noastră, dar până la un procent semnificativ, care să acopere din punct de vedere epidemiologic sau să ofere o protecţie comunitară, este important să respectăm reguli. Este foarte greu. Toţi ne-am dori, şi eu şi colegii mei şi absolut toţi ne-am dori, să putem reveni la viaţa noastră normală, să avem practic grijă de pacienţii noştri cronici, aşa cum făceam înainte de COVID, dar din păcate în acest moment trebuie să îmbinăm cele două tipuri de asistenţă pe care le oferim”, a adăugat medicul.

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *