Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu îl invită pe Alexandr Stoianoglo la o dezbatere electorală

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2024

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a invitat la o dezbatere electorală pe contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, prorusul Alexandr Stoianoglo.

Mă adresez contracandidatului meu. Respect votul celor care și-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei, încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă. Echipa mea va lua legătura cu echipa dumneavoastră pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere”, a declarat Maia Sandu, într-o conferință de presă, potrivit NewsMaker.md.

Într-o declarație de presă făcută la scurt timp, Alexandr Stoianoglo a transmis că acceptă invitația la dezbatere.

De asemenea, Maia Sandu s-a adresat votanților unor dintre candidații eliminați în primul tur de scrutin, Octavian Țâcu, Andrei Năstase, Tudor Ulioanovschi și Renato Usaîi, în încercarea de a obține votul acestora în turul al doilea.

Potrivit datelor parțiale comunicate de CEC, după centralizarea proceselor verbale din 99,64% secții de votare, Maia Sandu se află pe primul loc, cu 42,37%, urmată de Alexandr Stoianoglo 26,02%, Renato Usatîi – 13,8%, Irina Vlah – 5,39%.

O influență extrem de importantă pentru turul al doilea o va avea modul în care își va îndemna alegătorii Renato Usatîi. Cu toate că are un discurs public prorus, Usatîi este un personaj extrem de controversat, provenit din lume interlopă, dar care aparent a intrat în dizgrația factorilor de decizie de la Moscova. El este dat în căutare internațională de Ministerul de rus de interne, în condițiile în care pe numele său este deschis un dosar penal. La alegerile prezidențiale precedente, desfășurate în anul 2020, Usatîi și-a îndemnat alegătorii ca în turul al doilea să o voteze pe Maia Sandu, în detrimentul lui Igor Dodon. Anunțul său a fost făcut la scurt timp după ce în spațiul public s-a zvonit că ar fi efectuat o vizită la Ambasada României la Chișinău. Sora sa, Veronica Schmidt Usatîi, este căsătorită cu omul de afaceri brașovean Michael Schmidt, unul dintre prietenii apropiați ai președintelui Klaus Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii