Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Mai mulți furnizori de energie electrică și gaze naturale, amendați de ANRE și ANPC

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 ianuarie 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor au amendat mai mulți furnizori de gaze și energie electrică ca urmare a mai multor nereguli constatate. 

În urma verificărilor efectuate de ANRE, în ceea ce privește domeniul gazelor naturale, ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA, nu au emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin, fiecare dintre aceste societăți fiind amendată cu câte 200.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 și aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

În același timp, ANPC 10 amenzi în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat și măsura recalculării tuturor  facturilor care nu respectă prevederile legii.

Dintre cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor, au fost:
● nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor
● furnizarea de energie electrică, fără licență
● nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni
● informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
● contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
● practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *