Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Mai multe organizații civice cer Guvernului Orban scăderea numărului de semnături pentru un candidat independent la alegerile locale

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul Orban a primit, miercuri, din partea mai multor organizații civice o solicitare în care se cerea introducerea a două modificări în legea privind alegerile locale.

”Considerăm că cele două condiții cerute de actuala legislație – numărul mare de semnături pentru înscrierea candidaturii în alegeri corelat cu pragul electoral – îngrădesc nepermis de mult dreptul constituțional de a fi ales, afectând astfel democrația funcțională”, subliniază organizațiile semnatare în scrisoarea transmisă guvernului.

Potrivit sursei citate, pentru ca un candidat independent să poată candida la alegerile locale trebuie să strângă minimum 100 de semnături, în cazul în care într-o comunitate sunt 108 alegători. Astfel, Comisia de la Veneția recomandă ca pragul de semnături să fie de maximum 1% din numărul de alegători.

”Încă de la acel moment, reprezentanții societății civile, folosind datele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au avertizat că în cele mai multe dintre localități, în special în cele mici, se va aplica pragul absolut. Într-o comună cu 108 alegători înregistrați, candidații au nevoie de minimum 100 de semnături, adică 93% din numărul de alegători, pentru a se înscrie în alegeri. Este un exemplu extrem, dar nu singular. Comisia de la Veneția recomandă ca atunci când se folosesc liste de semnături pragul să fie de maximum 1% din numărul de alegători. Partidele parlamentare au preferat valoarea mai mare, considerându-se evident avantajate în acest caz. Acest prag este depășit, în fapt, în 2.867 din cele 3.228 de circumscripții organizate pentru alegerile locale. Motivul: voința în interes exclusiv de partid a coaliției parlamentare dominante”, se mai precizează în scrisoare.

De asemenea, potrivit acestora, în cazul în care în 2.867 din cele 3.228 de subdiviziuni electorale din România , semnăturile necesare depășește procentul de 1%, atunci se aplică pragul absolut.

Totodată, organizațiile civice cer excluderea amendamentului referitor la termenul de maximum 90 de zile anterior scrutinului în care alegătorii pot stabili reședința de unde pot vota.

Organizațiile care au semnat scrisoarea deschisă către Guvernul Orban:

Oradea Civică 2017 (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
#activAG Piteşti (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
Acțiunea Civică Galați Rezist Galați
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
Inițiativa Timișoara (membră a platformei de asociații civice ”Contract România”)
Vă Vedem din Iași
Rezist Iași
Cuza vrea Dreptate Iași
Mișcarea Civică Diaspora Austria
Rezist Dublin
#Rezist Milano
Rezist Ingolstadt
Canada Save Roșia
Diaspora Franța solidară cu România
Rezistăm și la Paris
Grupul Civic Madrid-Ro
Asociația Platforma România 100
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membră a platformei de asociații civice “Contract România”)
Grup Civic Cetățean Implicat
Umbrela Anticorupție Cluj
Voluntari în Europa (membră a platformei de asociații civice “Contract România”)
Asociația Aradul Civic (membră a platformei de asociații civice “Contract România”)
Corupția Ucide
Rezist Constanța
Reset Iași
Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
#REZISTENȚA
Geeks for Democracy
Timișoara Civică
Diaspora Milano

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *