Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


MAE a cerut detalii despre lucrările de dragare a canalului Bâstroe efectuate de Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 februarie 2023 Etichete: , , ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi, 16 februarie, că „nicio autoritate română competentă” nu i-a informat pe diplomații români despre posibilele lucrări de dragare a canalului Bâstroe, efectuate de Ucraina, și că a cerut informații „cât mai complete și actualizate” pentru a întreprinde „imediat” demersuri diplomatice necesare.

MAE a cerut la începutul săptămânii „informații cât mai complete și actualizate” de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și de la Poliția de Frontieră.

În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe.

Diplomații români mai susțin că Direcția Generală Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei Europene a cerut un punct de vedere al autorităților române, după ce Ucraina a cerut încă din 2014 să includă brațele Chilia și Bâstroe în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Refuzul autorităților române a fost transmis ultima dată anul trecut, MAE argumentând că proiectul canalului de navigație realizat de Ucraina nu respectă prevederile de drept internațional și reglementările în materie de protecție a mediului.

Răspunsul negativ al MAE urmează să fie trimis joi, 16 februarie, și se bazează și pe punctele de vedere ale Ministerului Transporturilor și Ministerului Mediului.

În cursul zilei trecute, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe.

Chestiunea era cunoscută încă din prima parte a anului trecut de către autoritățile române, care însă nu au făcut mare lucru.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: Grindeanu susține că Ucraina dragheză canalul Bâstroe fără acordul României

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com