Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Luptătorii Hamas ar fi primit instrucțiuni despre cum să fabrice arme chimice. Președintele israelian Isaac Herzog, primul interviu despre războiul din Gaza

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Luptătorii Hamas care au pătruns în Israel ar fi avut asupra lor instrucțiuni despre cum să fabrice arme chimice, potrivit președintelui israelian Isaac Herzog, citat de Sky News.

Forțele israeliene susțin că au descoperit urme de cianură pe cadavrul unui luptător în Kibbutz Be’eri, unde aproximativ 20% dintre cei 1.100 de locuitori au fost uciși sau răpiți. Documentele, însoțite de diagrame, au fost arătate duminică seară de președintele Herzog, într-un interviu exclusiv pentru publicație.

Sursa documentelor este un manual al Al Qaeda din 2003, însă acest lucru nu dovedește o legătură între cele două organizații.

„Este un material al-Qaeda. Material oficial al Qaeda. Avem de-a face cu ISIS, al-Qaeda și Hamas. Iată cât de șocantă este situația în care ne uităm la instrucțiunile care sunt date despre cum să operezi și cum să creezi un fel de armă chimică neprofesionistă cu cianură”, a declarat dl Herzog. 

Informațiile, care au fost declasificate, arată ingredientele necesare pentru fabricarea unei bombe chimice. Sky News a luat decizia de a estompa o parte din material.

Herzog a vorbit în primul său interviu difuzat în Marea Britanie de când a devenit președinte. Întrebat dacă înțelege de ce mulți israelieni sunt furioși și simt că au fost dezamăgiți de guvern și de forțele de securitate, Herzog a fost de acord cu populația.

„Absolut. Aud asta toată ziua. O aud de la familii toată ziua și o aud de la refugiați, de la cei care au fost nevoiți să plece și care acum se află în hoteluri și în alte locuri din țară și în adăposturi, doar cu o simplă parte din haine și atât. Oamenii sunt foarte, foarte frustrați și, în mod clar, foarte furioși și pe bună dreptate.”

Cu toate acestea, el nu a vrut să arate cu degetul spre premierul Benjamin Netanyahu: „Pentru că suntem în război, pentru că trebuie să învingem, pentru că ne ridicăm ca forța unui leu, pentru că trebuie să ne apărăm poporul și să schimbăm realitatea, ne vom ocupa de toate acestea după război.”

Herzog a respins acuzațiile potrivit cărora bombardamentele israeliene asupra Gaza au un efect disproporționat asupra civililor și a susținut că Israelul nu are altă opțiune decât să elimine Hamas.

„Nu este adevărat. Avem obiective realiste. Spunem că vrem să eliminăm infrastructura militară a Hamas. Am spus-o în mod clar. Suntem prudenți. Au trecut deja două săptămâni și nu am operat pe teren pentru că suntem precauți. Plâng pentru viețile palestinienilor, dar în primul rând plâng pentru viețile națiunii mele.”, a mai spus acesta pentru sursa citată.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii