Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Lupta împotriva cancerului aduce schimbări majore în industria alimentară

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 15 august 2021 Etichete: , ,

Comisia Europeană impune noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare. Măsurile au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente.

Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul.

Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia de astăzi urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Care sunt alimentele vizate

Fructele și legumele sunt cuprinse de noile reglementări europene.

Astfel, nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.

Această măsură va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică”, potrivit instituției europene.

De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.

De ce sunt vizate alimentele

Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele.

Întrucât și plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb, explică sursa citată.

CITEȘTE ȘI: RAPORT ONU: Anul pandemiei a fost marcat de creșterea nivelului de foamete în lume

Prețul alimentelor, în scădere

Pentru prima dată în ultimul an, prețul produselor alimentare este mai mic față de evaluarea anterioară.

Astfel, ultimele date publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni.

Scăderea este pusă de specialiști pe seama diminuării preţurilor la uleiuri vegetale, cereale şi produse lactate.

Potrivit FAO, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 9,8% în luna iunie, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind creşterea recoltei în principalele ţări producătoare, arată roaliment.ro. Preţurile la cereale au scăzut cu 2,6% în luna iunie, în principal ca urmare a diminuării cu 5% a preţului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producţie peste aşteptări în Argentina şi SUA, iar preţurile la lactate au coborât cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu preţurile la unt.

CITEȘTE ȘI: Agricultorii protestează în fața Guvernului: Lipsa de viziune a dus ferma de familie în pragul falimentului

Foto: Ziarul de Iași

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *