Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Lukașenko spune că nu va avea loc nicio mobilizare în Belarus

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 septembrie 2022 Etichete: ,

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat vineri, 23 septembrie, că nu plănuiește o mobilizare după ce aliatul său apropiat, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a anunțat mobilizarea a sute de mii de rezerviști pentru războiul din Ucraina, scrie Reuters,

Este vorba de aproximativ 300.000 de rezerviști ce vor fi trimiși „pentru a elibera Donbas-ul”. Detalii aici.

„Mobilizarea este în Rusia. … Nu va fi nicio mobilizare (aici)”, a declarat Lukașenko, citat de presa de stat.

Președintele, aflat la putere din 1994, a declarat că a comentat zvonurile potrivit cărora ar intenționa să anunțe noi măsuri în Belarus pentru a sprijini invazia Moscovei în Ucraina.

Rusia este principalul susținător al Belarusului. Belarus se învecinează, de asemenea, cu nordul Ucrainei și a servit ca punct de staționare pentru trupele, rachetele și avioanele rusești, atât înainte, cât și în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Vom lupta doar atunci când va trebui să ne apărăm casa, pământul nostru”, a declarat vineri Lukașenko, citat de agenția de presă de stat Belta.

Context

Vladimir Putin a anunțat în dimineața zilei de miercuri, 21 septembrie, că a semnat un decret pentru mobilizarea parțială în Federația Rusă. Este vorba de aproximativ 300.000 de rezerviști ce vor fi trimiși „pentru a elibera Donbas-ul”. Detalii aici.

Anterior, separatiștii pro-ruși din Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că vor organiza așa-zise referendumuri pentru alipirea la Federația Rusă în perioada 23-29 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Fost șef al Armatei, despre mobilizarea anunțată de Putin: O escaladare foarte gravă a conflictului. Denotă că are probleme

Foto: Pixabay

Comentarii