Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban, despre desemnarea lui Cioloș pentru funcția de premier: O cacealma / Noi atacuri la adresa președintelui: Să revină cu picioarele pe pământ

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

Ludovic Orban a declarat marți, 12 octombrie, că decizia președintelui de a-l desemna pentru funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș este o „cacealma”, argumentând că președintele USR nu poate forma o majoritate parlamentară. Fostul lider PNL continuă atacurile la adresa lui Klaus Iohannis, cerându-i să „revină cu picioarele pe pământ”.

Din păcate, decizia președintelui este mai degrabă o cacealma. Desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloș nu ține cont de principiul loialității constituționale și nu ține cont că desemnarea ar fi trebuit să se facă în jurul unui premier care are majoritate. Nici actuala conducere PNL, nici alte formațiuni politice, nu vor susține un guvern Cioloș(…)Nu pot să cred că președintele nu este conștient că Cioloș nu poate forma o majoritate”, a declarat Ludovic Orban, marți, 12 octombrie, într-o conferință de presă susținută la Parlament.

Fostul lider al PNL susține că intenția ascunsă a președintelui Klaus Iohannis este de a-l propune din nou pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

Decizia de desemnare a lui Cioloș va adânci ruptura dintre PNL și USR. Actuala conducere PNL nu va sprijini investirea domnului Cioloș, iar în mod evident sunt anunțate pozițiile PSD și AUR care au spus că nu îl sprijină pe Cioloș(…)Decizia de ieri prelungește criza, adâncește criza, face mai puțin probabilă refacerea coaliției de la guvernare”, a precizat fostul lider PNL.

Orban arată că PNL ar fi trebuit să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru, altul decât Florin Cîțu.

(n.r. Decizia conducerii PNL) Arată premeditare și arată că de fapt conducerea PNL a abandonat șansa uriașă de pune punct crizei, a reface coaliția și a da un guvern responsabil, stabil, să aibă capacitate de exercițiu”, susține Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților a continuat atacurile la adresa președintelui Klaus Iohannis, precizând că este responsabil pentru căderea partidului în sondaje, înregistrată în ultimele luni de către liberali.

Fac un apel la președintele Iohannis să revină cu picioarele pe pământ, să renunțe la ambiții personale și jocuri politicianiste, să înțeleagă că România are nevoie de un guvern stabil, de un guvern competent, determinat să ofere soluții(…)Nu găsesc nicio explicație rațională pentru comportamentul președintelui(….)Nu înțeleg de ce se răzbună pe PNL, partidul care l-a susținut”, a spus Orban.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban

– Criza politică trebuie să înceteze imediat, pentru că România și românii au nevoie de un Guvern stabil, care să beneficieze de o majoritate parlamentară care să susțină toate măsurile de combatere a crizei pandemice, a crizei economice, a efectelor negative pentru viața de zi cu zi a românilor.

– Desemnarea lui Dacian Cioloș: S-a produs din cauza faptului că nici PSD nici PNL nu s-au prezentat la consultări cu o propunere de prim-ministru. Aș putea spune că, dacă în privința PSD e pagubă în ciuperci că nu au venit cu o propunere, în ceea ce privește PNL, decizia de a nu se prezenta cu o propunere de prim-ministru este o decizie care practic a pus PNL în situația de a nu avea o propunere de prim-ministru și de a nu îi pune pe masa președintelui o posibilitate de desemnare a unui premier care are șansa să formeze o majoritate.

– La fel de evident e pentru fiecare om care urmărește viața publică, singura soluție pentru formarea unei majorități, este refacerea coaliției de la guvernare, formată din PNL, USR PLUS, UDMR, cu sprijinul minorităților. Pentru conducerea PNL și președinte era la îndemână o soluție, anume desemnarea unui premier PNL, altul decât Florin Cîțu, un premier care să fie o persoană decentă, onorabilă, să se bucure de încrederea partidelor de guvernare.

– Conducerea PNL a decis să se prezinte la Cotroceni cu propunere de premier în persoana lui Florin Cîțu, vineri, la nici 24 de ore, a schimbat mandatul și a hotărât să nu se ducă cu nicio propunere la Cotroceni. Arată premeditare și arată că de fapt conducerea PNL a abandonat șansa uriașă de pune punct crizei, a reface coaliția și a da un Guevrn responsabil, stabil, să aibă capacitate de exercițiu,.

– Această propunere nu a fost făcută pentru că intenția e de a consuma prima desemnare într-o altă persoană decât una propusă de PNL, pentru că nu au încredere în colegii din PNL care ar fi putut fi desemnați. Nici USR, nici UDMR nu au contestat dreptul PNL de a desemna premierul. Cei care au luat decizia sunt cei din gașca demolatoare care l-au impus pe Cîțu la conducerea PNL.

– În trei luni de zile, prin acțiunea sau inacțiunea președintelui Iohannis, a grupului demolator din PNL, toată munca zecilor de mii de membri PNL, ai miilor de primari, de consilieri locali, de susținători PNL a fost făcută praf. PNL s-a prăbușit în sondaje și este inamicul public al românilor. Iohannis a prăbușit în încredere, iar orice om poate să își dea seama pe comentariile de pe pagina de FB.

– Pentru conducerea PNL și președinte era la îndemână o soluție, anume desemnarea unui premier PNL, altul decât Florin Cîțu, un PM care să fie o persoană decentă, onorabilă, să se bucure de încrederea partidelor de guvernare.

– Cineva va trebui să dea socoteală pentru că a dat foc la țară. România și românii au fost lăsați fără apărare în fața pandemiei, în fața gravelor probleme economice cu care ne confruntăm, cineva va trebui să dea seamă că se întârzie accesul României la fondurile europene din PNRR cât și din bugetul UE.

– Mă simt din ce în ce mai străin de deciziile împotriva interesului României care sunt luate de o conducere care se comportă ca o armată de ocupație și care e ruptă de realitate și care nu mai ține cont de interesul fundamental al României.

– Chiar și dacă parlamentarii care mă susțin pe mine ar vota (n.r. investirea Guvernului Cioloș), tot nu există nicio șansă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *