Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ziua 343 a războiului din Ucraina | SUA pregătește un pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 februarie 2023

SUA pregătește un pachet de ajutor militar de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și mai multe muniții și arme, au declarat înalți oficiali americani pentru Reuters. Totodată, Spania ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Miercuri, 1 februarie, marchează ziua 343 de război în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 343 a războiului din Ucraina: 

19:26 – Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut armatei ruse să facă tot posibilul să împiedice bombardamentele din regiunile ruseşti de pe teritoriul Ucrainei, în urma cărora mulţi oameni au rămas fără case şi fără curent, relatează Reuters.

„Desigur, sarcina prioritară este de a elimina însăși posibilitatea de bombardamente. Dar aceasta este treaba departamentului militar. Mulți oameni s-au găsit într-o situație dificilă, și-au pierdut casele, au fost nevoiți să se mute la rude sau în locuri de reședință temporare, s-au confruntat cu întreruperi în furnizarea de apă, căldură și electricitate”, a spus Putin în remarcile publicate pe site-ul Kremlinului.

Putin a precizat că au fost distruse sau avariate locuinţe în regiunile ruse Belgorod, Briansk şi Kursk, dar şi în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

19:07Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, s-a adresat Consiliului Atlantic pentru a discuta despre unitatea occidentală și sprijinul pentru Ucraina. Johnson le-a cerut liderilor occidentali „să le dea ucrainenilor instrumentele necesare pentru a-și termina treaba”.

Boris Johnson a mai spus că depinde de ucraineni să definească ce înseamnă victoria pentru ei, dar și că „instinctul” îi spune că Kievul ar trebui să „își ia întreaga țara înapoi”, potrivit The Guardian.

18:26 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Federația Rusă doreşte să păstreze New START, singurul tratat nuclear rămas în vigoare cu Statele Unite, deşi acuză „o abordare distructivă” a Washingtonului în privinţa controlului armelor, relatează Reuters.

Tratatul New START a intrat în vigoare în 2011 şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani. Acesta limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura.

17:01 – Autoritatea ucraineană Anticorupție a efectuat două percheziții la Kiev, ce îi vizează pe oligarhul Igor Kolomoiski şi pe fostul ministru de interne Arsen Avakov.

Presa locală relatează că ancheta se referă la companiile Ukrtatnafta şi Ukrnafta. Este vorba despre risipă de produse petroliere în valoare de 40 de miliarde de hrivne şi evaziune de la plăţile vamale.

16:48 – Agenția de presă RIA, deținută de statul rus, relatează că stația de pompare a petrolului Novozybkov din regiunea Brânsk din Rusia a fost atacată din Ucraina.

15:27 –  Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă într-un interviu acordat CNN că Israelul ar putea ajuta militar Ucraina, o schimbare de poziţie importantă, în afară de a se propune ca mediator în conflictul dintre Moscova şi Kiev, relatează News.ro.

Sunt, bineînţeles, pe cale să examinez problema”, răspunde premierul israelian, întrebat de CNN dacă Israelul vrea să ofere Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Domul de Fier.

15:15 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că relația în creștere dintre Rusia și China reprezintă o amenințare nu numai pentru Asia, ci și pentru Europa, în cadrul unui discurs la Universitatea Keio din Tokyo.

„Prin apropierea de Rusia (…) China reprezintă o amenințare, reprezintă o provocare pentru aliații NATO. Securitatea nu este regională, ci globală”, a declarat secretarul general al NATO, citat de The Guardian.

13:37 – Vicepreședintele parlamentului german, Katrin Goering-Eckardt, se află în vizită oficială la Kiev, notează CNN.

Vizita oficialului german vine după ce Germania a confirmat săptămâna trecută că va trimite în Ucraina un contingent mult solicitat de tancuri Leopard 2.

12:56 – Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea din nou în 2023, la 49,5 milioane de tone, de la aproximativ 51 de milioane de tone preconizate în 2022, a declarat ministrului Economiei, Denys Kudyn, citat de agenția de știri Interfax Ucraina.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW