Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ziua 258 a războiului din Ucraina | Regiunile Kiev și Harkiv riscă să rămână fără electricitate

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Continuă confruntările în Ucraina, în vreme ce viața de zi cu zi a locuitorilor rămași este din ce în ce mai grea. Alimentarea cu energie electrică este cea mai vulnerabilă în regiunile Kiev şi Harkiv, după o campanie de atacuri cu rachete ruseşti împotriva infrastructurii energetice, au anunțat reprezentanții companiei energetice de stat Ukrenergo, potrivit CNN.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 258 a războiului din Ucraina: 

20:37 – Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a susținut un discurs în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 27).

Liderul de la Kiev a vorbit despre efectele războiului din Ucraina asupra mediului și a acuzat că pentru „mulți” politicieni și mari afaceriști schimbările climatice sunt doar teme de „retorică politică sau marketing”.

DETALII, AICI.

20:11 – Rusia ar fi trimis Iranului 140 de milioane de euro cash și armament occidental capturat în timpul războiului din Ucraina, în schimbul dronelor folosite în atacurile asupra orașelor ucrainene, relatează Sky News, citând surse anonime.

19:51 – Prima navă de război a Armatei Ruse a intrat în portul din Mariupol, susține un reprezentant al administrației ucrainene din oraș, citat de Kyiv Independent.

Au fost aduse materiale de construcții, medicamente pentru spitalele militare și mii de seturi de uniforme militare.

Totodată, oficialul ucrainean susține că angajații fabricilor din oraș sunt recrutați de așa-zisele autorități pro-ruse pentru „călătorii de afaceri” în Herson.

19:20 – Negocierile dintre Rusia și Ucraina trebuie să fie reluate „la un moment dat” ținând cont de condițiile impuse de Guvernul de la Kiev, este de părere Emmanuel Macron, președintele Franței, potrivit Kyiv Independent.

18:50 – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că a identificat un „grup de sabotaj și recunoaștere” ucrainean în regiunea Herson ocupată și a reținut nouă cetățeni ucraineni. FSB a spus că „sarcinile grupului includ comiterea de acte teroriste împotriva membrilor de rang înalt ai administrației militare și civile din regiunea Herson”.

18:30 – Trupele ucrainene avansează în Luhansk, în ciuda unui „număr tot mai mare” de rezerve rusești care sosesc în zonă, a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiune, citat de CNN

17:09 – Ministerul Justiției din Republica Moldova a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor, plasat pe lista de sancțiuni a Trezoreriei SUA pentru legăturile cu Federația Rusă, a anunțat marți, 8 noiembrie, ministrul de resort, Sergiu Litvinenco.

DETALII AICI

16:19 – Biserica Ortodoxă Ucraineană a luat decizia simbolică de a le permite ucrainenilor să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie, în condițiile în care naşterea lui Isus Hristos era sărbătorită la 7 ianuarie, după calendarul gregorian.

DETALII AICI

12:07 – Volodimir Zelensky afirmă că Federația Rusă trebuie să fie forţată la negocieri de pace reale.

„Principalul lucru pentru noi este să informăm lumea cu privire la agresiunea continuă a Rusiei, la influenţa destabilizatoare pe care o exercită Rusia. Atunci când lumea se concentrează pe combaterea războiului, a crizelor energetice şi alimentare, pe distrugerea relaţiilor internaţionale obişnuite, agenda climatică suferă în mod clar. Iar distrugerea climei nu poate fi cumva pusă în aşteptare. Prin urmare, oricine este serios în ceea ce priveşte agenda climatică ar trebui să fie serios şi în ceea ce priveşte necesitatea de a opri imediat agresiunea rusă, de a ne restabili integritatea teritorială şi de a forţa Rusia să poarte negocieri de pace autentice. În astfel de negocieri, pe care le-am propus în mod repetat şi la care am primit întotdeauna răspunsuri nebuneşti din partea Rusiei prin noi atacuri teroriste, bombardamente sau şantaj. Încă o dată – restabilirea integrităţii teritoriale, respectarea Cartei ONU, despăgubiri pentru toate daunele cauzate de război, pedepsirea fiecărui criminal de război şi garanţii că acest lucru nu se va mai întâmpla. Acestea sunt condiţii complet de înţeles”, a spus preşedintele Ucrainei.

11:58 – Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat luni informaţia potrivit căreia canalele de comunicare dintre Washington şi Moscova rămân deschise în pofida războiului din Ucraina, relatează BBC. Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuţii confidenţiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev, şi cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Uşakov, în ultimele câteva luni.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW