Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ziua 219 / Putin anunță oficial anexarea ilegală: De azi, există patru noi regiuni ale Rusiei

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 30 septembrie 2022 Etichete: , ,

Vineri, 30 septembrie, ziua 219 a războiului din Ucraina. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk. El a semnat decretul de anexare ilegală la ora 15:00, după care a susținut un discurs în care a afirmat că, astfel, există patru noi regiuni ale Rusiei. 

Liderul de la Kremlin a semnat în miezul nopții de joi spre vineri decretul prin care Rusia recunoaște independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, care au votat săptămâna aceasta pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 219 a războiului din Ucraina: 

21:32 – Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, vineri, că Statele nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a unor noi teritorii din Ucraina. „America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale. Nu ne sperie şi nu ne intimidează. Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate (…) Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”, a arătat el.

DETALII AICI

19:20 – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a reluat vineri, 30 septembrie, angajamentele potrivit cărora Alianța va ajuta Ucraina să se apere în fața invaziei „brutale” a Rusiei și a transmis că singurul care poate pune capăt conflictului militar este Vladimir Putin.

DETALII AICI

19:03 – Anunțul făcut de Vladimir Putin conform căruia Federația Rusă a anexat ilegal patru teritorii ucrainene a stârnit reacții la nivel internațional. Liderii lumii au condamnat ferm anexare a mai mult de 15% din teritoriul țării vecine, Ucraina.

DETALII AICI

17:52 – Ucraina urmează să ceară în mod oficial o „aderare accelerată la NATO”, anunţă vineri preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina, relatează AFP.

16:54 -Armata ucraineană a anunțat că trupele sale încearcă să finalizeze încercuirea forțelor rusești în zona Lyman din Donețk, scrie CNN.

16:36 – România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea aşa-ziselor „acorduri de intrare în componenţa Federaţiei Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse şi nu recunoaşte validitatea acestora, anunţă MAE.

„România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea aşa-ziselor „acorduri de intrare în componenţa Federaţiei Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Aceste „acorduri” ilegale şi ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-şi justifica ocupaţia militară ilegală asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran şi reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situaţii”, afirmă MAE.

16:20 – Și Guvernul României a condamnat decizia liderului de la Kremlin.

„România continuă să fie alături de Ucraina împotriva încercării Rusiei de a anexa teritoriul ocupat ilegal din Ucraina. Condamnăm comportamentul iresponsabil al Rusiei, care nu are alt scop decât să pună în pericol perspectivele de pace și securitate internațională, & continuăm să susținem principiile dreptului internațional”, se arată în mesajul Executivului.

16:00 – Președintele Klaus Iohannis a semnat o declarație comună a Conisiliului European, în care respinge ferm și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

15:45 – Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat imediat, după anunțul anexării ilegale: „Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană”.

15:36 – Președintele Vladimir Putin a declarat că există patru noi regiuni ale Rusiei, anunțând astfel anexarea oficială a regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk din Ucraina.

El spune că încorporarea acestor patru regiuni „este voința a milioane de oameni” și că este „dreptul lor integral”, așa cum este prevăzut în Carta ONU. Putin a mai susținut, între altele, că locuitorii din Donbas au fost „victimele unor atacuri teroriste inumane conduse de regimul de la Kiev”.

Liderul rus susține de mult timp că Ucraina îi vizează pe vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și a lansat în repetate rânduri acuzația nefondată că Ucraina a comis un genocid în estul țării. El a cerut apoi să se țină un minut de reculegere în memoria soldaților și „eroilor Rusiei”, care au murit în timpul „operațiunii speciale” din Ucraina.

15:20 – Președintele Rusiei, Vladimir Putin, semnează anexarea celor patru regiuni din Ucraina. În aceste momente, liderul de la Kremlin susține discursul în care anunță anexarea ilegală a 18% din teritoriul Ucrainei.

15:01 – Un oficial rus instalat în regiunea Kherson din sudul Ucrainei a fost ucis într-un atac cu rachete ucrainene, potrivit presei de stat ruse. Alexei Katerinichev, care a ocupat funcția de prim adjunct al șefului pentru securitate al administrației regiunii Kherson, numită de Kremlin, a fost ucis vineri, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului regiunii controlate de Moscova.

14:50 – Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că „vești bune” vor fi anunțate în curând, în urma unei convorbiri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Cei doi au discutat despre modalitățile de consolidare a capacităților Ucrainei, a adăugat Reznikov.

14:41 – Premierul Estoniei, Kaja Kallas, l-a acuzat pe Vladimir Putin de furt și a îndemnat UE să intensifice sancțiunile, inclusiv o plafonare a prețului la gaze.

14:33 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a catalogat pe liderii ruşi drept „terorişti” şi „scursuri însetate de sânge” după bombardarea unei coloane de civili care aşteptau să primească ajutor umanitar, la Zaporojie, soldată cu cel puţin 25 de morţi şi 50 de răniţi.

13:55 – Departamentul american al Apărării intenționează să înființeze un nou comandament cu sediul în Germania, care va coordona echiparea și instruirea militarilor ucraineni, a relatat New York Times, citând oficiali militari și din administrația americană. „Propunerea ar raționaliza un sistem de instruire și asistență care a fost creat din mers după invazia rusă din februarie”, a scris NYT.

13:31 – Primele trupe rusești din cadrul mobilizării parțiale au sosit în Donețk, relatează The Guardian.

13:27 – În ultimele 24 de ore, forțele ruse au ucis opt civili și au rănit 17 în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii. De asemenea, trupele ruse au bombardat regiunea Harkov, rănind șapte persoane, și au vizat o zonă rezidențială din orașul Dnipro.

13:00 – Norvegia poate impune o interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi similară celei introduse de Finlanda în această săptămână, a anunţat vineri ministrul norvegian al justiţiei Emilie Enger Mehl, potrivit Reuters.

12:46 – Soldații ucraineni au finalizat încercuirea localității Lyman din regiunea Donețk și vor putea să elibereze așezarea dacă trupele rusești nu vor primi imediat întăriri, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

12:24 – Kremlinul a reiterat apelurile pentru o anchetă internațională privind circumstanțele presupusului atac asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică.

Refuzând să comenteze rapoartele anterioare ale șefului serviciului de informații externe al Rusiei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, potrivit Reuters, că este necesară o anchetă internațională amănunțită.

12:13 – Șeful serviciului rus de informații externe a declarat că Rusia are „materiale” care să demonstreze că forțele occidentale sunt responsabile pentru incidentul de la gazoductul Nord Stream.

Fără a furniza dovezi, Serghei Narîșkin a declarat: „Avem materiale care indică o urmă occidentală în organizarea și punerea în aplicare a acestor acte teroriste”.

11:57 – Regatul Unit „nu va accepta niciodată” anexarea de către Rusia a regiunilor Ucrainene Herson, Zaporijjea, Doneţk şi Lugansk, pe care urmează să o oficializeze vineri preşedintele rus Vladimir Putin, avertizează premierul britanic Liz Truss, care-l acuză pe liderul de la Kremlin că foloseşte „forţa brută” cu scopul de a „modifica frontiere internţaionale”, relatează AFP.

11:20 – Centrul de sprijinire a afacerilor Diia a fost restaurat în Bucha, regiunea Kiev. Centrul Diia.business a fost redeschis în orașul Bucha, care a fost eliberat pe 31 martie, potrivit Ministerului pentru Transformare Digitală. Acesta îi va ajuta pe locuitorii din Bucha în recuperarea afacerilor, relocarea și aranjarea activităților de export. Centrul din Buccha a funcționat online după ce clădirea a fost capturată și avariată de armata rusă la începutul războiului

11:09 – Unii rezerviști ruși recent mobilizați au primit ordinul de a-și procura propriile provizii de prim ajutor și au fost sfătuiți că produsele sanitare pentru femei reprezintă o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, potrivit celei mai recente informări a Ministerului britanic al Apărării.

10:50 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

10:12 – Guvernatorul ucrainean din Zaporojie a declarat că bilanțul victimelor atacului asupra convoiului civil este de 23 de morți și 28 de răniți.

09:58 – Rusia a pierdut 59.080 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Rusia a pierdut, de asemenea, 2.338 de tancuri, 4.932 de vehicule blindate de luptă, 3.768 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.391 de sisteme de artilerie, 333 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 176 de sisteme de apărare aeriană, 264 de avioane, 225 de elicoptere, 1003 drone și 15 ambarcațiuni.

09:43 – Oleksandr Stryuk, primarul din Sievierodonetsk, a anunțat că un convoi civil a fost ținta unui atac rusesc în apropiere de Zaporojie: „Există morți și răniți. Salvatorii, medicii și toate serviciile relevante lucrează în prezent la fața locului”.

09:30 – Serhai Haidai, guvernatorul ucrainean din Luhansk, a raportat, de asemenea, incidentul, spunând: „În apropiere de Zaporojie, rușii au tras cu rachete asupra unui convoi care se îndrepta spre teritoriul ocupat. Trebuie remarcat faptul că plecarea a 34 de vehicule cu locuitori din regiunea Luhansk era planificată”.

09:21 – Statul Major General al Ucrainei transmite, vineri, că Rusia a pierdut 59.080 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Rusia a pierdut, de asemenea, 2.338 de tancuri, 4.932 de vehicule blindate de luptă, 3.768 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.391 de sisteme de artilerie, 333 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 176 de sisteme de apărare aeriană, 264 de avioane, 225 de elicoptere, 1003 drone și 15 ambarcațiuni.

09:00 – Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat în miezul nopții de joi spre vineri decretul prin care Rusia recunoaște independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson, care au votat săptămâna aceasta pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW