Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ziua 187 de război în Ucraina / Armata a început contraofensiva în Sud, confirmă un oficial

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 august 2022

Volodîmîr Zelenski a făcut o nouă promisiune, în cadrul mesajului video publicat în noaptea de duminică spre luni, potrivit căreia regiunea Donbas va fi recucerită de Ucraina și a acuzat forțele ruse că au distrus Donetsk și Lugansk. Liderii europeni vor discuta luni despre propunerea de a nu mai acorda vize turistice cetățenilor ruși. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că nu va susține inițiativa lansată de statele vecine Federației Ruse, dar că, în schimb, este în favoarea unui „proces mai selectiv”. Bombardamentele au continuat și în ziua precedentă, iar regiunea Sumî, de exemplu, a fost bombardată de peste 80 de ori, potrivit guvernatorului. Este a 187-a zi a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 187 a războiului din Ucraina:

20:27 – Directorul Administraţiei din Herson a confirmat, luni seară, începerea unei contraofensive a armatei ucrainene, cerându-le localnicilor să rămână aproape de adăposturile civile şi să nu se apropie de trupele ruse.

19:41 – UE intenționează să îngreuneze călătoriile rușilor în blocul comunitar prin suspendarea unui acord care le ușurează cererile de viză, potrivit unor surse europene.

AFP citează un diplomat al UE, care a vorbit sub protecția anonimatului înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Praga:

„Nu putem continua politica de vize așa cum a fost până acum. Turismul nu este un drept al omului”, a adăugat diplomatul.

19:29 – Potrivit mass-mediei ruse controlate de stat RIA Novosti, Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că investighează asasinarea lui Oleksiy Kovaliov, un fost deputat ucrainean din partidul Servitorul Poporului al lui Zelensky.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Kovaliov a cooperat cu trupele rusești în regiunea ocupată Kherson și a fost aruncat în aer în mașina sa la 22 iunie, dar a supraviețuit atacului. Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că Kovaliov a murit în urma unui împușcătură la reședința sa la 28 august.

19:18 – O echipă a organismului de supraveghere nucleară al ONU care urma să viziteze centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, a părăsit Viena, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe.

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar urma să sosească astăzi la Kiev, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko.

El a adăugat că ete de așteptat ca misiunea să înceapă lucrările la centrala nucleară Zaporojie în zilele următoare.

18:53 – Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, a declarat că cel puțin doi civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți în urma bombardamentelor efectuate de forțele ruse asupra unor clădiri rezidențiale și instituții de învățământ.

18:40 – Oficiali instalaţi de Rusia în Ucraina au anunţat luni că o rachetă ucraineană a lovit un depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, făcând o gaură în acoperiş, a informat agenţia de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

18:32 – Ministru: Ucraina nu mai este interesată de planul de acțiune pentru aderarea la NATO, ci vrea să devină membră. Potrivit vicepremierului pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Olha Ștefania, după 6 luni de război în toată regula, potențialul MAP al NATO pentru Ucraina nu mai are aceeași importanță.

Potrivit acesteia, Ucraina a implementat deja multe dintre practicile Alianței, iar armata sa dobândește acum o experiență de luptă unică, pe care militarii aliaților NATO nu o au.

18:20 – Miniştrii europeni ai Energiei vor purta negocieri de urgenţă pe 9 septembrie, anunţă ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela.

18:07 – Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a acuzat Rusia de terorism economic, în contextul în care costurile crizei energetice din Europa au crescut vertiginos, relatează Reuters. „Rusia folosește teroarea economică”, a declarat Zelenski la o conferință a industriei energetice din orașul norvegian Stavanger.

„Exercită presiuni cu criza prețurilor, cu sărăcia, pentru a slăbi Europa”, a spus liderul de la Kiev.

18:00 – Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, îi va primi pe 8 septembrie, în Germania, pe omologii săi din ţările aliate pentru organizarea susţinerii capacităţilor militare ale Ucrainei în faţa Rusiei, a anunţat luni comandamentul forţelor aeriene americane în Europa, transmite AFP.

17:44 – Ţările de Jos au anunţat luni trimiterea a trei echipe suplimentare de anchetatori în Ucraina pentru a asista Curtea Penală Internaţională (CPI) în ancheta ei asupra presupuselor crime de război comise după invazia rusă, relatează France Presse.

17:35 – Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că a identificat un soldat rus care ar fi torturat și ucis 5 civili lângă Bucha. SBU l-a acuzat în contumacie pe Iznaur Musaev de încălcarea legilor și obiceiurilor de război în timpul ocupației din regiunea Kiev în luna martie.

17:19 – Încă o multinațională și-a anunțat intenția de a-și lichida operațiunile rămase în Rusia, a anunțat Reuters. Gigantul Logitech International, specializat în accesorii pentru calculatoare, a declarat luni că își va încheia operațiunile rămase în Rusia din cauza „mediului incert actual”, alăturându-se astfel altor mari companii din domeniul tehnologiei și telecomunicațiilor care au anunțat planuri de retragere completă.

17:01 – Mai mulți civili au fost uciși în urma bombardamentelor rusești asupra unor locuințe private din Mykolaiv, potrivit guvernatorului regional, Vitaliy Kim.

„Centrul orașului este bombardat intens. Încă se lansează rachete. Nu părăsiți adăposturile”, a declarat aceasta.

16:43 – Doi oficiali SUA susțin că Armata Ucrainei a lansat o serie de operațiuni pentru a pregăti contraofensiva în Sud, ce va include atacuri în aer și la sol, notează CNN.

15:41 – Suedia va acorda un ajutor militar de 46,75 de milioane de dolari Ucrainei, a anunțat premierul Magdalena Andersson, potrivit presei ucrainene.

15:37 – Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a comentat informațiile potrivit cărora experții AIEA se îndreaptă spre Centrala Nucleară de la Zaporijia.

Ne așteptăm la un punct de vedere clar, care să arate că rușii au violat protocoalele de siguranță nucleară. Știm că Rusia nu numai că pune Ucraina în pericol, pune și lumea în pericol din punct de vedere nuclear”, a spus Kuleba, citat de Ukrinform.

15:00 – Presa ucraineană susține că Armata Ucrainei a început oficial contraofensiva în Sud, în urma atacurilor prezentate anterior.

14:22 – Forțele ucrainene ar fi reușit să penetreze prima linie defensivă a Armatei Ruse din regiunea Herson, din sudul țării, relatează Ukrinform.

Atacurile ucrainene ar fi lovit Herson, Antonivka, Oleshky, Nova Kakhovka, Liubymivka și Beryslav și ar fi distrus mai multe poduri folosite de trupele ruse din regiune.

13:48 – Kremlinul cere comunității internaționale să pună presiune pe Ucraina pentru a reduce tensiunea militară din regiunea centralei nucleare de la Zaporijia, notează Reuters.

13:20 – Regiunea Sumî a fost bombardată de 16 ori pe parcursul zilei de luni, potrivit Kyiv Independent.

12:08 – Serghei Șoigu ar fi fost îndepărtat de la conducerea efectivelor ruse în timpul invaziei în Ucraina, din cauza eșecurilor înregistrate de forțele ruse, potrivit unei analize a Ministerului britanic al Apărării.

DETALII AICI.

11:20 – Peste 735 de copii au fost răniți în timpul invaziei ruse din Ucraina, iar 379 și-au pierdut viața, potrivit procurorilor ucraineni.

10:45 – 8 civili și-au pierdut viața în Donetsk, în urma atacurilor lansate de Armata rusă pe parcursul zilei precedente, potrivit Kyiv Independent.

10:00 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:32 – Trei noi nave încărcate cu cereale ucrainene au părăsit luni porturile din Odessa, potrivit unei postări pe Twitter a Ministerului turc al Apărării.

9:20 – Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se află în drum spre Centrala Nucleară de la Zaporojie.

Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari facilități nucleare din Ucraina și Europa”, a dat asigurări șeful AIEA, Rafael Grosii, ce conduce echipa de experți.

9:15 – Vladimir Putin ar fi semnat o serie de decrete ce le-ar permite cetățenilor ucraineni să trăiască și să lucreze în Federația Rusă pe o perioadă „indefinită de timp” și să primească bani sub forma unor „ajutoare sociale”, susține Institute for the Study of War.

9:10 – Liderii europeni vor discuta luni despre propunerea de a nu mai acorda vize turistice cetățenilor ruși.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că nu va susține inițiativa lansată de statele vecine Federației Ruse, dar că, în schimb, este în favoarea unui „proces mai selectiv”, potrivit unui interviu acordat unei televiziuni austriece, ORF.

Totodată, Borrell a menționat că propunerea are mici șanse să fie votată în unanimitate de miniștrii de Externe din UE.

9:05 – Armata Ucrainei susține că a ucis 41 de soldați ruși, a distrus 2 drone, un tanc T-72, un lansator de rachete Uragan și un sistem Pantsir în sudul țării.

9:00 – Teatrul din Mariupol, unul din locurile în care Armata Federației Ruse este acuzată că a ucis sute de civili care se ascundeau de bombardamentele din luna martie, ar urma să fie reconstruit de ocupanții ruși, notează Kyiv Independent.

8:55 – „Donetsk-ul ucrainean a fost furat și umilit de ocupanții ruși. Dar Ucraina va recuceri regiunea. Va putea trăi în siguranță și fericită încă o dată”, a declarat Zelenski în noaptea de duminică spre luni.

 

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW