Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ziua 153 a invaziei ruse în Ucraina | Noi atacuri aeriene asupra regiunilor Harkiv și Odessa / Trupele ruse se pregătesc de o contraofensivă ucraineană în Sud

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Forțele ruse își fortifică pozițiile din Sudul Ucrainei, în așteptarea unei contraofensive ucrainene, potrivit analizei zilnice a think-thank-ului american Institute for the Study of War. Noi atacuri aeriene au avut loc asupra regiunilor Harkiv și Odessa, iar în regiunea Donetsk trupele ruse pregătesc o ofensivă asupra orașelor Siversk și Soledar. 

Main News transmite cele mai importante informații din ziua 153 a războiului din Ucraina: 

20:46 – Principalele bănci din SUA şi Europa ar trebui să fie urmărite penal pentru „comiterea de crime de război”, din cauza finanţării comerţului cu regimul rus, potrivit unui consilier de top al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNBC.

17:47Ministerul rus al Apărării intenționează să organizeze exerciții militare strategice în estul țării în perioada 30 august – 5 septembrie relatează The Guardian, citând presa rusă. 

17:44Rusia se va retrage din proiectul Stația Spațială Internațională, model de cooperare internațională de zeci de ani, notează CNN

17:15 – Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Soci, Rusia, pe 5 august, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian.

16:27 – 13 rachete au fost lansate marți asupra regiunii Odessa, potrivit unui purtător de cuvânt al Aviației Ucrainei.

15:37 – Marea Britanie a inclus noi persoane pe lista sancțiunilor impuse în contextul invaziei ruse în Ucraina. Sunt vizați, printre alții, separatiștii pro-ruși Estul Ucrainei, ministrul Justiției din Rusia, Konstantin Chuychenko, adjunctul său, Oleg Sviridenko, și 29 de guvernatori regionali.

14:50 – De la începutul invaziei, Guvernul SUA a alocat peste 1,45 de miliarde de dolari Ucrainei sub formă de ajutor umanitar.

14:25 – O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite, în urma atacului aerian de marți dimineață din Harkiv, potrivit Ukrinform.

13:59 – Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți, 26 iulie, un plan de urgență prin care vor putea să reducă voluntar consumul de gaze cu 15%, între lunile august și martie, notează Reuters. Singura țară care s-a opus a fost Ungaria.

DETALII AICI.

12:48 – Bombardamentele ruse din Harkiv au lovit și o conductă de gaze, afectând mii de locuințe din zona satului Bakaliia, potrivit administrației regionale, citate de Kyiv Independent.

12:07 – Aproximativ 2 milioane de tone de grâu și legume au fost cultivate în regiunea Odessa până pe 26 iulie, potrivit datelor Ukrinform.

11:33 – „Războiul energetic lansat de Putin împotriva Europei este o continuare directă a războiului din Ucraina. Oriunde poate lovi, o va face. Se va folosi de fiecare dependență pe care Europa o are față de Rusia pentru a distruge viața normală a fiecărei familii europene”, a scris Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, pe Twitter.

10:55 – Ministerul britanic al Apărării susține că nu există date care să lege atacul de sâmbătă asupra portului din Odessa de existența unor obiective militare, după cum a argumentat Ministerul rus al Apărării.

Specialiștii britanici mai arată că Federația Rusă cataloghează rachetele anti-navă folosite de ucraineni drept „amenințări cheie”, motiv pentru care ar fi puțin probabil să lanseze un asalt de pe mare asupra orașului Odessa.

10:36 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

10:14 – Statele Unite ale Americii a devenit cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat (LNG) din lume, iar Uniunea Europeană a primit în luna iunie mai mult LNG din SUA decât gaz pe conductă din Federația Rusă, notează Biziday, citând datele furnizate de OilPrice.

DETALII AICI.

9:35 – Trupele ruse pregătesc o nouă ofensivă în regiunea Donetsk, asupra orașelor Siversk și Soledar, a transmis Armata Ucrainei.

9:30 – Noi atacuri aeriene au avut loc asupra regiunii Odessa, notează Ukrinform.

9:25 – Institute for the Study of War susține că forțele ruse își fortifică pozițiile în Sud, în așteptarea unei contraofensive ucrainene.

Totodată, ISW arată că trupele Kremlinului au avansat în zona de sud a orașului Bakhmut, dar susține că este puțin probabil să obțină controlul total al localității.

9:23 – O zonă rezidențială din Harkiv a fost atacată în dimineața zilei de marți, potrivit Kyiv Independent. Deocamdată nu sunt raportate victime.

9:20 – Soldații ucraineni au distrus un post de comandă al Armatei Ruse și un depozit de muniție din sudul Ucrainei, potrivit unui anunț al Armatei.

9:15 – Volodymyr Zelenskiy a făcut un nou apel către statele din Uniunea Europeană – să întrerupă comerțul cu Rusia și să întărească sancțiunile aplicate în contextul invaziei.

Crizele create de Rusia lovesc întreaga lume, iar nimeni nu-i poate fi alături atunci când provoacă haos în domeniile alimentar și energetic și în relațiile internaționale”, a spus președintele ucrainean, citat de Kyiv Independent.

9:10 – După atacul asupra portului Odessa, la o zi după ce a fost semnat acordul pentru reluarea exporturilor de grâne ucrainene, președintele turc Erdogan a spus că implementarea acordului este „un proces delicat” și le-a cerut părților semnatare să respecte obligațiile.

SUA și partenerii „se vor asigura” că Moscova respectă acordul de reluare a exporturilor de grâne, potrivit unui oficial american.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW