Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele Zelenski, în Parlament: Voi începe un dialog cu România, pentru protecția comunității românești din Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 aprilie 2022

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a susținut luni, 4 aprilie, începând cu ora 19:00, un discurs în plenul Parlamentului României, după cum a anunțat președintele Senatului, Florin Cîțu.

Înainte de discursul lui Zelenski, au luat cuvântul și președinții celor două camere ale Parlamentului – Florin Cîțu, președintele Senatului, și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Ulterior, liderul de la Kiev și-a susținut discursul, însă evenimentul nu a fost ferit de probleme tehnice. Transmisiunea live de pe pagina Camerei Deputaților s-a întrerupt de câteva ori, iar pe alocuri s-a auzit mai tare președintele ucrainean decât traducătorul în limba română.

La final, și premierul Nicolae Ciucă a susținut un discurs de la tribuna Parlamentului.

Main News a transmis LIVE cele mai importante declarații făcute în plenul Parlamentului:

19:26 – A luat cuvântul premierul Nicolae Ciucă:

Salut inițiativa Parlamentului României de a-l invita pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a susține un discurs și a prezenta imaginile atrocităților care au avut loc la Bucea și, de asemenea, pentru a realiza prin ce perioadă extrem de grea trec Ucraina și Europa.

Simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți astăzi, domnule președinte Zelenski, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate în acest război ilegal și neprovocat. Am văzut cu toții copii, femei, bătrâni care au devenit ținte directe ale agresiunii militare ruse. Mulți, mult prea mulți și-au pierdut viața. Alții au fost obligați să ia calea refugiului ca urmare a bombardamentelor brutale și a atrocităților trupelor rusești, fără discernământ asupra civililor, școlilor, spitalelor, teatrelor.

Atrocitățile de la Bucea, de care am aflat chiar ieri, și pe care dvs le-ați prezentat înaintea discursului, când trupele ucrainene au intrat în zonele ocupate din jurul Kievului, ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni inumane asupra populației civile trebuie sancționate de instanțele penale internaționale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în fața justiției.

Folosesc acest prilej pentru a-mi manifesta admirația pentru tenacitatea, determinarea și curajul poporului ucrainean în a-și apăra țara, valorile democratice și modul lor de viață.

Noi, românii, suntem solidari cu poporul ucrainean, ne-am deschis porțile și sufletele pentru vecinii ucraineni veniți la noi în țară și, în același timp, i-am sprijinit și pe ceilalți cetățeni străini plecați din Ucraina spre casele lor.

Solidaritatea noastră față de cei peste 650.000 de vecini și prieteni veniți în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituțiilor statului, ci și la nivelul organizațiilor neguvernamentale, dar cel mai important, la nivelul românilor, al cetățenilor simpli care au simțit drama vecinilor ucraineni și și-au dorit din tot sufletul să îi ajute.

Le mulțumesc tuturor pentru acest efort, dovadă de omenie, solidaritate și deschidere. Este important să înțelegem că în societățile cu valori europene și democratice asumate găsești mereu prieteni de nădejde.

Domnule Președinte Zelenski,
Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca cetățenii ucraineni, care au ajuns în România, să poată avea o viață normală și un trai decent. Cetățenii ucraineni ajunși în România beneficiază de servicii de sănătate în aceleași condiții ca și cetățenii români și își pot găsi un loc de muncă. Am modificat legislația în acest sens, iar peste 1.100 deja lucrează la firme româneşti.

Cei peste 30.000 de copii veniți din Ucraina, pot merge la școală, în cele 50 de școli și 7 licee cu predare în limba ucraineană, precum și folosind celelalte facilități puse la dispoziție de către Ministerul Educației din România.

Vom continua să îi ajutăm atât pe ucrainenii rămași să își apere țara, cât și pe cei strămutați intern, cu ajutor umanitar, combustibil și resurse necesare pentru a putea supraviețui. Am înființat hub-ul umanitar european de la Suceava prin care transferăm ajutoarele venite de pretutindeni.

Suntem gata să ducem până la capăt acest efort de durată, cu sprijinul Uniunii Europene, al ONU și Înaltului Comisariat pentru Refugiați, precum și al altor state partenere.

Domnule președinte Zelenski, familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranţă și avem grijă de toți ucrainenii sosiți pe teritoriul României. Vă mulțumesc că ați făcut referire, în cuvântul dvs, la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina. Sunt convins că, așa cum noi avem grijă de cetățenii dvs, la fel veți avea și dvs grijă de cetățenii de etnie română!

19:11Vorbește președintele Ucrainei:

Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucea. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea.

*Rulează un clip cu cadavrele civililor întinse pe străzile din Bucea*.

Denumirea orașului nostru Bucea va rămâne in istoria lumii. Știm despre 300 de oameni torturați la Bucea, oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împușcați în ceafă sau în ochi.

(…)

Ei (ocupanții ruși – n.red.) nici măcar nu se ascund, vorbesc direct despre război, dacă armata noastră nu s-ar fi apărat, ce au făcut rușii la Bucea ar fi făcut în toată Ucraina. Au fost omorâți profesori, toți cei considerați de ocupanți ca activiști sau dacă aveau în apartament simbolurile Ucrainei – era motiv să fie omorâți sau amenințați cu moartea.

Dar de ce nu se ascund? De ce și acum, când lumea înțelege foarte bine ce se intâmplă, că vor să distrugă o țară, nu se ascund?

Ei sunt convinși că liderii europeni nu-i vor putea opri, că Europa nu va reuși să-și apere valorile care o unesc. Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați cărora li se permite orice. Trebuie să oprim oamenii care vor genocid în Europa. De ce împreună? Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă – Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Ei vor să treacă de Mikolaev, să cucerească Odesa, iar de acolo este un singur pas până în Moldova, este o țintă pentru expansiunea rusă. De aceea este fundamental să apărăm și indepennța Moldovei, asta înseamnă și securitatea Dunării.

În prezent, la noi se decide soarta securității din regiune. Ce trebuie să facem – da, au fost impuse sancțiuni, dar războiul durează de 40 de zile, după 8 ani de război în Donbas. Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina și toată Europa, Rusia trebuie să fie privată de toate resursele.

Trebuie să închidem porturile pentru navele rusești, trebuie oprit tranzitul mărfurilor din și spre Rusia, să nu existe alternative.

Fiecare politician al lumii demcoratice trebuie să susțină sub orice formă Ucraina prin armament. Acum se decide cine câștigă – tirania sau libertatea. Toată lumea trebuie să facă ceva pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii, pentru infracțiunile comise în Ucraina.

Azi am vorbit cu reprezentanții UE pentru susținerea în investigarea crimelor din Ucraina. Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a impune dreptatea. Sunt convins că Romnâia și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Propunem partenerilor noștri să ne ajute pentru refacerea unor orașe, regiuni. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina.

Mulțumesc poporului ropmân pentru ajutorarea refugiaților ucraineni care au ajuns în România. Sper că vor exista condiții ca Rusia să renunțe la război și acești oameni să se întoarcă acasă. Această exprimare de bunătate este o dovadă a apropierii statelor noastre. Cum îmi va permite situația, voi incepe un dialog cu România, pentru a permite întreaga protecție a minorităților noastre, comunitățile românești din Ucraina și comunitățile ucrainenilor din România. Viitorul nostru este împreună, într-o familie europeană.

Sunt convins că mă voi putea adresa dvs în curând pentru susținerea Ucrainei în intrarea în UE.

19:07 – Vorbește președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:

Începând cu 24 februarie, ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate prin ivnazia nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucraina. Ne alăturăm vocilor care exprimă sprijinul pentru independența, suverantiatea și integralitatea teritorială a Ucrainei.

Cerem încetarea imediată a acțiunii militare împotriva Ucrainei! Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secolului 21, imaginile din Bucea ne-au revoltat pe toți. Nu putem accepta ca autorii acestor amsacre să rămână nepedepsiți, trebuie să ajungă în fața justiției și să fie trași al răspundere. Sprijinim o anchetă a Curții Penale Internaționale, România s-a alăturat demersului încă din 2 martie.

Cetățenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România. Generozitatea arătată de cetățenii Români este cea mai emoționantă expresie a valorilor europene. Războiul este o tragedie în urma căreia nimeni nu câștigă. Gândul me use îndreaptă către etnicii români din Odesa, Cernăuți, din toată Ucraina. Ei luptă pentru liebrtatea țării în care trăiesc!

Tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre. Curajul dvs este un exemplu pentru întreaga lume! Victoria Ucrainei este necesară, înseamnă victoria libertății, democrației și valorilor europene. Trăiască România, Slava Ukraini!

19:04Florin Cîțu, președintele Senatului, a luat cuvântul:

Este o onoare să vă ascultăm astăzi, în Parlmanetul României, domnule Zelenski. Îi mulțumesc și rpietenului meu, premierul Ucrainei. domnule președinte, sunteți un erou și în România, nu doar în Ucraina. Curajul de care ați dat dovadă ne inspiră pe toți, ne motivează să fim mai uniți, pentru că doar îmrepună putem învinge.

Este inadmisibil ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege. Masacrul de la Bucea nu trebuie să rămână nepedepsit.

Domnule președinte, prin gestul dvs ati arătat că sunteți un adevărat lider pentru poporul dvs. Noi avem datoria de a nu rămâne pasivi. Trebuie să facem mai mult! Toată Europa trebuie să facă mai mult. În fiecare oră în care noi vorbim, în Ucraina sunt uciși oameni nevinovați.

Rusia trebuie izolată complet, din punct de vedere economic. Niciun răspuns nu este suficient de aspru pentru atrocitățile comise în Ucraina. Vă asigur de tot sprijinul meu!

19:02 – Se ține un moment de reculegere pentru cetățenii ucraineni decedați de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *