Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


LIVE | Nu există cvorum pentru moțiunea de cenzură. Guvernul condus de Ludovic Orban rămâne în funcție

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 31 august 2020 Etichete: , , ,

Partidul Social Democrat nu a reușit să strângă cvorumul necesar pentru votarea moțiunii de cenzură, astfel încât cabinetul condus de Ludovic Orban va rămâne în funcție. Doar 226 de parlamentari au fost prezenți în sală, cvorumul de ședință fiind de 233.

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, luni, de la ora 14.00, într-o ședință comună în care se dezbate moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban.

Votul final pentru demiterea Guvernului PNL are loc la ora 17.30. Pentru ca Opoziția să dărâme Guvernul este nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Vezi și Ziua moțiunii | Ultimele negocieri și jocuri de culise din Parlament. Chiar vrea Opoziția să dea jos Guvernul? Semne de întrebare legate de cvorum – SURSE

UPDATE 15.40 / Orban: Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată

Ludovic Orban: Din punctul nostru de vedere, e o moţiune în afara cadrului constituţional şi mi se pare firesc ca ea să nu se dezbată şi să nu fie votată, aşteptăm decizia Curţii care să clarifice aceaastă chestiune. Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată, dar sigur trebuie să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale pentru că în funcţie de decizia Curţii Constituţionale se poate stabili cu precizie ce va urma(…)Asta e o altă invenţie şi năzdrăvănie, să intri cu moţiunea în a treia sesiune, o sesiune ordinară, după ce ai depus-o într-o sesiune extraordinară, ai citit-o în altă sesiune extraordinară… Nu vreau să intru în aceste lucruri, în ceea ce ne priveşte pe noi, ne interesează să ne ocupăm de probleme României(…)Înţelegere, când cineva depune moţiune de cenzură, ce înţelegere? E înţelegerea că ei vor să ne dea jos şi înţelegerea că noi ne apărăm ca Guvernul să îşi facă treaba în continuare

UPDATE 14.30 / Ședința a fost suspendată până la ora 15.30, când va fi făcut un apel nominal pentru a verifica cvorumul.

Declarații înainte de plen

Premierul, încrezător că moțiunea nu trece

Ludovic Orban, președintele PNL: Românii să aibă încredere în acest Guvern pentru că vom face tot ceea ce este bine pentru binele României. Prognoza mea este că această moțiune nu va trece. 

UDMR nu votează moțiunea

Kelemen Hunor a declarat pentru Antena3 că parlamentarii UDMR vor fi prezenți în Parlament dar nu vor vota moțiunea

Kelemen Hunor, președintele UDMR: Surpriza uriașă este ca astăzi să nu se întâmple nimic și să spună cineva din conducerea camerelor să așteptăm decizia CCR. O astfel de abordare este posibilă. Lumea mă întreabă de cvorum. Să nu mă întrebați de cvorum, fiindcă PSD a anunțat că are majoritate fără UDMR. Matematic așa este. Deci dacă au majoritate, nu este nicio problemă de cvorum. (…) Dacă vom ajunge la vot, atunci vom fi prezenți cu toții, 30 de oameni. Vom spune prezent, dar nu votez. Bineînțeles, la dezbaterea moțiunii de cenzură vom avea o poziție tranșantă despre activitatea Guvernului, despre această perioadă de 6 luni de când fiecare om simte doar haos și nesiguranța și lipsa de viziune.

Câțiva social-democrați, absenți din Parlament

Fosta șefă a MAI, senatoarea PSD Carmen Dan a anunțat că va absenta de la ședința Parlamentului întrucât s-ar afla în autoizolare pentru că mama sa a fost diagnosticată cu Covid-19. Mai multe detalii AICI.

Și deputații social-democrați, Adrian Todor și Cătălin Rădulescu, ar putea absenta de la vot. Todor este contactul unui pacient cu coronavirus și se află în autoizolare, iar Rădulescu este internat în spital, conform G4Media.

Ponta spune că aduce 25 de voturi din 24 de parlamentari Pro România

sursa foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *